Protiv zatvaranja

Glas poduzetnika: “Novi lockdown bi bio knockdown. Vlada ne reagira na naše molbe, spremni smo za prosvjede”

Hina

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa", zaključuje se u priopćenju udruge Glas poduzetnikaAnketa udruge Glas poduzetnika (UGP) pokazala je da su poduzetnici protiv novog zatvaranja gospodarstva, nezadovoljni su trenutnim mjerama Vlade te su spremni svoje nezadovoljstvo izraziti i prosvjedom, izvijestili su u utorak iz udruge.


Sve više poduzetnika i obrtnika izražava nezadovoljstvo trenutnim mjerama koje im onemogućavaju rad i ugrožavaju radna mjesta, ističe se u priopćenju, uz podsjećanje da su nezadovoljstvo proteklih tjedana izrazili ugostitelji, povremeni prijevoznici, sezonski poduzetnici i obrtnici, frizeri i mnogi drugi diljem Hrvatske.


“Vlada i nadležna ministarstva ne reagiraju na molbe i dopise, a poduzetnici i obrtnici prepušteni su sami sebi. Osim toga, mnogo poduzetnika i obrtnika, kao i radnika strahuje od novih zatvaranja te zabrane poslovanja”, naglašavaju iz UGP-a.
Udruga Glas poduzetnika je provela i dvije ankete među svojim članovima i simpatizerima o novim mjerama te potencijalnom lockdownu, kao i jesu li spremni za novi prosvjed, odnosno podržavaju li ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan.


Prema podacima iz tih anketa, čak 92 posto poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda.


Na pitanje koje se odnosilo na značajno povećanje broja novo zaraženih u Hrvatskoj te bi li podržali parcijalni lockdown, više od 79 poduzetnika i obrtnika kaže da ne podržavaju lockdown, jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo.


“Jedno je sigurno – novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, UGP neće stajati sa strane”, poručuje predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.


Podsjeća i kako su dosadašnje mjere bile usmjerene na spas radnih mjesta, ali i da poduzetnici i obrtnici imaju obveze kao što su troškovi najma, komunalne naknade, krediti te zajmovi.


“Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa”, zaključuje se u priopćenju udruge Glas poduzetnika.