Šef premijerovog ureda

Frka-Petešić priznao da ne živi na Dugom otoku, ne zna zašto je besplatno dobio tako velik stan

Portal Novi list

Zvonimir Frka-Petešić / Foto Darko Jelinek

Zvonimir Frka-Petešić / Foto Darko Jelinek

Na temelju tog prebivališta dodijeljen mu je državni stan u Zagrebu od 96 četvornih metara, u kojem već godinama stanuje na naš trošakTelegram je danas objavio kako šef premijerovog ureda Zvonimir Frka-Petešić ne živi, niti je ikada živio u općini Sali na Dugom otoku, gdje je pribavio prebivalište. Na temelju tog prebivališta dodijeljen mu je državni stan u Zagrebu od 96 četvornih metara, u kojem već godinama stanuje na naš trošak.


Naime, budući da ima prijavljeno prebivalište izvan Zagreba, dobio je pravo na stambeno zbrinjavanje. Ne mora kao bilo koji drugi građanin Hrvatske koji nema vlastitu nekretninu sam plaćati najam.


Nije ondje živio, niti je to namjeravao


Zvonimir Frka-Petešić danas je u odgovoru Telegramu zapravo priznao da je nikad nije živio u općini Sali, niti se tamo namjeravao trajno nastaniti. Prebivalište na Dugom otoku prijavio je u rujnu 2017. godine, u isto vrijeme kad je imenovan na funkciju šefa Ureda predsjednika Vlade.
“Prebivalište sam, prije odlaska na četverogodišnji veleposlanički mandat u Maroku i kratko vrijeme nakon povratka s mandata imao u Zagrebu, na adresi stana prijatelja koji sam koristio”, odgovorio je Frka-Petešić Telegramu.


Dodaje kako je prebivalište općini Sali pijavio 27. rujna 2017., na obiteljsku kuću svog oca.


Tamo isključivo ljetuje


Napomenuo je i kako od 27. listopada 2017. ima prijavljeno boravište na adresi državnog stana koji mu je dodijeljen u Zagrebu, temeljem čega plaća porez na dohodak i stopu prireza od 18 posto koja vrijedi u Zagrebu.


Kao razlog zašto je za mjesto prebivališta prijavio Sali, odgovorio je: “U Salima moji roditelji imaju obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika. Prijavljen sam na obiteljsku kuću svog oca”.


Ne zna zašto je dobio tako velik stan


Prema odgovoru koji je dao Telegramu nije upućen kako to da mu je dodijeljen stan od 96 četvornih metara, premda kao dužnosnik druge kategorije nema pravo na tako veliku nekretninu.


“Nisam odlučivao o lokaciji ni o veličini stana koji je dodijeljen meni i mojoj obitelji, supruzi i dvoje djece, već je to odredilo i o tome me obavijestilo nadležno ministarstvo.


Stoga Vas molim da pitanje uputite Ministarstvu graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine”, odgovorio je Frka-Petešić Telegramu.


Rekordna obnova stana


Podsjetimo, Nacional je objavio da je rekordno poslije potresa obnovljen stan od 96 kvadrata u samom centru Zagreba, koji je u vlasništvu države, a njime se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.


Frka- Petešić jučer je izjavio da nije istina da je baš taj njegov stan obnovljen u rekordnom roku.


“To nije točno. Kao što vam je poznato, nakon potresa u Zagrebu okupili su se suvlasnici zbog okolnosti.


Jedan od suvlasnika je bračni par Ćurić i on je okupio sve ostale suvlasnike, a zbog činjenice da je u toj zgradi, mislim, osam stanova, jedan u vlasništvu Državnih nekretnina, uključili su i njih jer bez njih to ne bi bilo moguće.


Ja nisam vlasnik stana, nisam u tome sudjelovao”, kazao je.


“Stjecajem okolnosti ja sam u tom stanu, a nemam veze s tim”, tvrdi.


Nije to ekspresna obnova, već “ekspresna samoobnova”


Ministar Darko Horvat komentirao je jučer obnovu državnog stana kojim se koristi Frka Petešić.


“Nikakve ekspresne obnove nije bilo, dogodila se ekspresna samoobnova”, rekao je ministar.


Dodao je kako je obnova bila brzo gotova na inicijativu sustanara, odnosno privatnih vlasnika.


Kako kaže Horvat, zgrada u Jurišićevoj je višestambena, točnije osam je stanova, a jedan je državni.


Onaj koji je dodijeljen na korištenje Frki-Petešiću. Sustanari su sjeli za stol i donijeli odluku, za koju im je trebala suglasnost države, odnosno Državnih nekretnina.


“Mi smo tu suglasnost dali”, rekao je Horvat.


Dodao je da država nije mogla koristiti proračunska sredstva bez javne nabave, pa je za stan u svom vlasništvu angažirala podizvođača.


Postupak bi bio potpuno isti i identični, tvrdi, i da je u tom stanu bio primjerice saborski zastupnik oporbe. Horvat tvrdi kako tu nema nikakvih prioriteta ili razlike nema da li je u tom stanu bio Frka-Petešić.


Horvata je upitan zna li za druge takve primjere brzo obnovljenih zgrada.


“U ovom trenutku za njih nisam čuo. I u medijima je ta zgrada u Jurišićevoj, bila izdvojena kao primjer obnove koji treba slijediti”, poručio je Darko Horvat.