Novi iskorak

Europska komisija kaparirala prvi lijek protiv koronavirusa. Trobonjača objasnio što možemo očekivati od njega

Barbara Čalušić

Foto Ilustracija

Foto Ilustracija

U zajedničkoj nabavi sudjeluje 16 država članica EU-a, a ugovor je potpisan za nabavu 220 tisuća lijekova. Europska komisija predviđa odobrenje triju lijekova protiv COVID-19 do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godineEuropska komisija potpisala je okvirni ugovor s farmaceutskom tvrtkom GlaxoSmithKline (GSK) o nabavi sotrovimaba, monoklonskog antitijela koji se razvija za liječenje COVID-19. Lijek zasad nije odobren i u postupku je ispitivanja u Europskoj agenciji za lijekove (EMA).


Monoklonska protutijela su proteini stvoreni u laboratoriju koji oponašaju sposobnost imunološkog sustava u borbi protiv koronavirusa.


Tri lijeka


– Monoklonska antitijela koriste se za liječenje težih oblika COVID-19 bolesti, kaže prof. dr. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.
Međutim, prof. dr. Trobonjača upozorava kako je primjena monoklonskih antitijela prilično skupa i potrebna je velika količna za postizanje rezultata u liječenju.


– S druge strane, i Pfizer razvija ciljani lijek za blokadu proteaze koji bi također do kraja godine mogao u primjenu, dodaje prof. dr. Trobonjača dodajući kako je riječ o još jednom dizajnu lijeka protiv COVID-19 koji obećava uspješno liječenje.


Inače, lijek sotrovimab kada se odobri, kako je objavila Europska komisija, mogao bi koristiti i za liječenje pacijenta s blagim simptomima, kojima ne treba tretman kisikom, ali koji mogu razviti teži oblik bolesti.


U zajedničkoj nabavi sudjeluje 16 država članica EU-a, a ugovor je potpisan za nabavu 220 tisuća lijekova. Europska komisija predviđa odobrenje triju lijekova protiv COVID-19 do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.


Stopama Francuske


U Italiji 99 posto umrlih od posljedica koronavirusa od veljače ove godine nije bilo u potpunosti cijepljeno, objavio je u utorak Nacionalni institut za zdravlje.


Redovito izvješće o smrtnim slučajevima uzrokovanima bolešću COVID-19 koje je objavio Institut pokazalo je, između ostalog, da su u potpunosti cijepljene osobe koje su umrle od posljedica koronavirusa bile znatno starije od onih koje su preminule bez da su primile obje doze cjepiva.


Osim toga, preminuli cijepljeni pacijenti imali su više zdravstvenih tegoba i prije nego što su se zarazili.


Italija je prošlog tjedna krenula stopama Francuske najavivši da će potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa ili o stečenom imunitetu biti uvjet za niz aktivnosti kao što su odlazak u restoran, teretanu, muzej, kino ili na bazen. Od tada je u zemlji zabilježen velik porast rezervacija termina za cijepljenje.


Dosad se u potpunosti cijepilo 57 posto stanovništva starijeg od 12 godina. Italija je u utorak izvijestila o 24 preminule osobe od koronavirusa, a dan ranije je zabilježila 22 smrtna slučaja, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Dnevni broj novozaraženih s 3.117 porastao je na 4.522.


Od 1. veljače do 21. srpnja od COVID-19 umrle su 423 osobe koje su se u potpunosti cijepile, što je 1,2 posto ukupnog broja preminulih od covid-19 koji iznosi 35.776, priopćio je Institut.


Kampanja cijepljenja u Italiji je krenula početkom ove godine te su do istraživanja, ljudi koji su se prvi cijepili, mogli primiti obje doze Pfizera ili Moderne.