Više doza

Epidemiolozi imaju prijedlog: Ovako bi mogli cijepiti 300.000 građana više, jednostavno je

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naš prijedlog je da se službeno odobri administriranje 'sedme' doze iz bočice Pfizer cjepiva, odnosno, 'jedanaeste' doze iz bočica cjepiva Moderne i AstraZenece, poručuju iz Hrvatskog epidemiološkog društvaHrvatsko epidemiološko društvo ima prijedlog za povećanje kapaciteta za cijepljenje u Hrvatskoj. Oni traže da se iz bočica izvlači više doza te da se produlji interval između primanja prve i druge doze cjepiva.


“Naš prijedlog je da se službeno odobri administriranje ‘sedme’ doze iz bočice Pfizer cjepiva, odnosno, ‘jedanaeste’ doze iz bočica cjepiva Moderne i AstraZenece.


S obzirom na ugovoreni broj doza, odnosno više doznih bočica, sva tri navedena cjepiva koje je ugovorila Republika Hrvatska, izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo procijepiti oko 300.000 stanovnika više od planiranog broja.
To, radi usporedbe, odgovara cjelokupnoj populaciji Zagrebačke županije”, poručili su iz Hrvatskog epidemiološkog društva.


Dodaju: “Dodatno, promjenom i produljenjem intervala između administriranja dviju doza Pfizer cjepiva s trenutnih najmanje 21 dan, na najdulje 42 dana, dobili bismo ‘dodatne’ doze cjepiva za cijepljenje većeg broja stanovnika prvom dozom, što je u kontekstu potrebe što ranijeg postizanja kolektivnog imuniteta također značajno.


Naime, javno su publicirani podaci u kojima se ističe visoka učinkovitost nakon primijenjene prve doze, te ne tako značajno dodatno podizanje imunosti administriranjem druge doze u sadašnjem intervalu od 21 dan”, poručuje u ime Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.