Pregovori

Država i sindikati dogovaraju sporazum o povećanju plaća, evo detalja

Jagoda Marić

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Pitanje osnovice će se urediti posebnim sporazumom, neovisno o dogovoru oko ostalih materijalnih prava poput božićnice, uskrsnice, regresa ili troškova prijevoz



Iako je Vlada izbjegavala razgovarati o povećanju osnovice za izračun plaća u ovoj godini za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama, pravdajući se i time da ionako planira Zakonom o plaćama zaposlenih u javnom sektoru urediti to pitanje od početka sljedeće godine, čini se da je prvi korak u tom smjeru ipak učinjen na sedmom sastanku Vladinih i sindikalnih pregovarača. Rezultat tog sastanka je dogovor o postizanju sporazuma kojim bi bila definirana dinamika, načini i budući rokovi usklađivanja osnovice za izračun plaća.


To znači da će se pitanje osnovice urediti posebnim sporazumom, neovisno o dogovoru oko ostalih materijalnih prava poput božićnice, uskrsnice, regresa ili troškova prijevoza koji se preciziraju kolektivnim ugovorom, oko čega se trenutačno pregovara.


Zasad je, kako je priopćeno nakon virtualnih sastanaka Vladinih pregovarača s pregovaračima sindikata zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama, dogovoreno da će se formirati posebno povjerenstvo čiji bi zadatak bio izrada tog sporazuma.


Iscrpni razgovori




– Nakon iscrpnih razgovora članovi pregovaračkih odbora složili su se s prijedlogom predstavnika Vlade oko osnivanja povjerenstva za izradu teksta sporazuma između Vlade i predstavnika sindikata kojim će se definirati dinamika, način i rokovi budućih usklađivanja osnovice za izračun plaća.


Dogovoreno je da se do idućeg sastanka predlože članovi povjerenstva, priopćili su iz Ministarstva rada nakon sastanaka ministra Zdravka Marića i Josipa Aladrovića sa sindikatima.


Više od toga se o mogućem rastu osnovice u priopćenju ne navodi, a nekoliko nam je sudionika sastanka sa sindikalne strane reklo da je očekivano da će Vlada, unatoč početnom odbijanju, morati početi razgovarati o rastu osnovice, iako osim dobre namjere zasad ne nudi ništa drugo.


Više detalja sa samog sastanka otkriva sindikat Preporod u izvješću o pregovorima što ga je objavio na svojoj stranici, gdje se navodi da su nakon razgovora o ostalim materijalnim pravima Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja zatražili da se u nastavku pregovora pregovarači usredotoče na pitanje visine osnovice.


– Ministar Aladrović je, odgovarajući na zahtjeve pristigle od sviju sindikalista koji su se uključili u raspravu, konstatirao da su u Vladi svjesni potrebe porasta osnovice, ali da je njima neprihvatljivo da do ovoga dođe kroz TKU.


Njihov je stav da bi kretanje osnovice trebalo urediti zasebnim sporazumom koji bi se temeljio na usporedbama ekonomskih pokazatelja. Podršku prijedlogu o uređenju pitanja plaće kroz sporazum načelno je dao Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva.


Sporazumom bi se, zaključio je Ribić, dugoročno riješilo pitanje plaća, ali bi kroz ove pregovore trebalo ugovoriti trenutačno povećanje osnovice, otkriva Preporodovo izvješće.


U njemu se navodi da je Topolnjak Aladrovićev prijedlog nazvao »sačekušom«, a ministar Marić je, kako se navodi, upozorio na to da u Vladi imaju negativan stav prema sporazumima jer polaze od svih mogućih štetnih učinaka koje je imao Sporazum o osnovici plaće iz 2009. godine, ali je na kraju najavio da će to rješenje podržati i njegovo Ministarstvo.


Negativna iskustva s tim sporazumom imaju obje strane, ali je na kraju dogovoreno da će u povjerenstvo koje bi ga trebalo izraditi biti imenovano pet do šest ljudi s obje strane, te jedan nezavisni stručnjak.


Trinaesta plaća


To znači da će se pregovori o povećanju osnovice otegnuti, a Vilim Ribić kazao nam je da Vlada to povećanje neće moći izbjeći te da se još može razgovarati i o 13. plaći.


– Rast BDP-a u prošloj godini veći je od deset posto, inflacija je u prosincu bila 5,5 posto, što znači da se proračun puni i da oni koji dobivaju plaću iz državnog proračuna imaju pravo na 13. plaću ili povećanje osnovice.


Vlada to neće moći izbjeći, a sada je na pregovaračkim umijećima s obje strane da se utvrdi koliko će to biti. Osnivanje povjerenstva da bi se dogovorio sporazum znači otezanje dogovora, ali smo na to navikli, upozorava Ribić.


On zaključuje da su u Vladi očito svjesni da će do povećanja osnovice za izračun plaće morati doći, ali da bi rado da se to ne dogodi u ovoj godini zbog uvođenja eura, kako bi Hrvatska imala što bolje fiskalne pokazatelje.


Uz to, nastavljaju se i dalje pregovori oko kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a kako je malo vjerojatno da se dogovor postigne do 9. veljače kad mu istječe i produžena primjena, iz Ministarstva rada poručuju da će Vlada, ako do tada ne dođe do sklapanja novog kolektivnog ugovora, donijeti odluku o priznavanju, osiguravanju i isplati svih prava iskazanih u trenutačno važećem kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.


Blizu dogovor o sistematskim pregledima


I dok su pred Vladom i sindikatima tek pregovori o visini osnovice, čini se da su blizu postizanja dogovora o jednom materijalnom pravu iz kolektivnog ugovora, a riječ je o trošku sistematskih pregleda za zaposlene na račun države.


Tako je, navodi se u Preporodovom izvješću, Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, informirao sudionike sastanka o zaključku Radne skupine da bi se za sistematske preglede ubuduće trebalo plaćati 1.200 kuna umjesto sadašnjih 500 kuna.


Za poboljšanje ovog prava trebalo bi osigurati dodatnih 124 milijuna kuna, a na sastanku se moglo čuti i da se zbog premalog iznosa, radnike u zdravstvenim ustanovama uopće ne šalje na sistematske preglede.


Uz to, stavovi dviju strana, ali i stavovi među sindikatima, razlikuju se po pitanju položaja privatnih zdravstvenih usluga u obavljanju sistematskih pregleda.