Četvrti val

Capakova zamjenica: Nismo se dovoljno cijepili, pa nas čeka porast hospitalizacija i smrtnih ishoda

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Četvrti val ovisi o cijepljenju, kaže Ivana Pavić ŠimetinZamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u srijedu je rekla da današnji velik broj novozaraženih osoba zahtijeva povratak osnovnim epidemiološkim mjerama i poručila da će četvrti val ovisiti o procijepljenosti stanovništva.


U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, a Pavić Šimetin istaknula je da takva situacija već dugo nije zabilježena.


“Nakon što smo imali tri tjedna stabilne situacije s blagim porastom, zadnja tri dana imamo veći porast – danas 27 posto veći porast, jučer 70 posto i prekjučer 30 posto porasta u odnosu na prethodni tjedan. Radi se o većem porastu koji zahtijeva da se svi vratimo osnovnim mjerama, a posebno cijepljenju”, rekla je na konferenciji za novinare ispred HZJZ-a.


Drugi popuštaju mjere, a mi…
Pavić Šimetin je izvijestila i kako Europska komisija predviđa za države s velikim cijepnim obuhvatom da – i kod popuštanja mjera i smanjenja upotrebe maski – neće biti pogoršanja u smislu povećanog broja hospitalizacija i smrtnih ishoda, a za razliku od toga, u državama koje imaju niži cijepni obuhvat, a takva je i Hrvatska, očekuje se porast hospitalizacija, smrtnih ishoda, osoba na respiratoru, pa čak i teži ishod i kod cijepljenih osoba ako ostane ovakav udio necijepljenih.


“Radi se o uzlaznoj putanji četvrtog vala koji je prisutan u Europi, ali njegova visina, žestina, vrhunci, koliko će dugo uspon trajati i kada će krenuti nizbrdo, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno i kakve se mjere poduzimaju.


S obzirom na to da nemamo dovoljan broj cijepljenih da bismo mogli govoriti o kolektivnom imunitetu, da dolazi hladnije vrijeme i da je počela školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo”, rekla je.


Kada je riječ o današnjim brojkama novozaraženih, navela je da među 3162 novozaraženih osoba, njih 74 posto nije cijepljeno. Među 98 novohospitaliziranih, 73 posto nije cijepljeno. Među umrlima i osobama na respiratorima prevladavaju osobe koje nisu cijepljene, rekla je.


“Umiru isključivo necijepljeni”


“Ono što promatramo u zadnje vrijeme, da se među osobama koje su umrle, a u dobi su ispod 55 godina, radi isključivo o osobama koje nisu cijepljene. Prema tome, kad gledamo status hospitaliziranih, umrlih i na respiratoru u odnosu na cijepljenje, moramo znati da tu zapravo uspoređujemo cijepljene koji su starije dobi i bolesni u odnosu na necijepljene koji su mlađe dobi i zdraviji”, objašnjava Pavić Šimetin.


Prema tome, za cijepljene se ionako očekuje da će u jednom udjelu biti smrtnih ishoda jer je starija populacija ipak više cijepljena pa se pravi utjecaj cijepljenja na hospitalizaciju i smrtnost vidi upravo u broju umrlih u mlađim dobnim skupinama koji su isključivo necijepljeni, dodala je.


O covid potvrdama


Što se tiče covid potvrda, istaknula je kako su one u zdravstvu ubrzale cijepljenje zdravstvenih djelatnika te poručila kako se treba najprije fokusirati na dijalog i suradnju s građanima kako bi vidjeli koliko je cjepivo važno ne samo za njih osobno, nego i za druge.


Ako se ne približimo većem cijepnom obuhvatu, nećemo se moći efikasno boriti protiv pandemije na način da možemo održati gospodarsku i društvenu aktivnost kako bismo htjeli, upozorila je Pavić Šimetin.


Kako im je pobjegao iz Klinike?


Komentirala je i slučaj covid pozitivnog pacijenta koji je u ponedjeljak pobjegao iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a dan kasnije umro na području Samobora, poručivši kako u Hrvatskoj nema obaveznog liječenja, osim u situacijama kada je osoba opasna za sebe ili druge.


“Ova osoba je opasna, kao i svaka pozitivna osoba, a od početka pandemije imamo i karantene u kući, znači nije nužna karantena u bolnici. Nema instance po kojoj bi se moglo inzistirati na nastavku hospitalizacije, ali osoba se onda mora kod kuće pridržavati pravila izolacije”, objasnila je Pavić Šimetin.


Kriterij za hospitalizaciju je značajno narušeno zdravstveno stanje, a ne pozitivan nalaz, nema prisilnih hospitalizacija, dodala je.