Šef HZJZ

Capak: “Ugradili su mi i četvrti stent. Znate, taj moj posao izaziva ogroman stres”

Portal Novi list

Foto Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto Sandra Simunovic/PIXSELL

Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine, rekao je Krunoslav CapakŠef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u intervjuu za Jutarnji list opisao je 2020. godinu kao najnaporniju u svom životu.


“Bio sam u ratu, u svim zdravstvenim krizama, u poplavama… ali ovo je bilo strašno. I, još je. Epidemiologa ima kod nas malo, a uslijedio je ogroman posao. Odgovornost. Nemoć. Radili smo po petnaest sati svakodnevno”, opisao je svoj rad tijekom epidemije koronavirusa.


Na pitanje je li osobno zdrav odgovara: “Ma, jesam zdrav, ali 2019. godine imao sam ugradnju stentova u srce. Inače, nemam niti jedan rizični faktor – osim stresa. Ne pušim, nemam visoki tlak, nemam lipide u krvi…
Prošli tjedan sam bio u “Magdaleni” pa su mi ugradili četvrti stent. Znate, taj moj posao izaziva ogroman stres. Strašan pritisak na čitav organizam”.


“Farmaceutska industrija nas je prevarila”


Činjenicu da je Europska unija sklopila ugovore, a naručena cjepiva nisu stigla objašnjava prevarom farmaceutske industrije.


“Farmaceutska industrija nas je sve prevarila. Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama.


Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza!


Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo”, rekao je Capak.


Kraj epidemije za – 2 godine


Kao cilj Stožera istaknuo je osiguravanje sređene epidemiološke situacije pred turističku sezonu.


“25 posto BDP-a, dakle ukupnog prihoda Hrvatske dolazi iz turizma. Stoga naši potezi moraju biti usmjereni, osim zaštiti zdravlja, prema dobroj turističkoj sezoni. Moramo zadržati brojke zaraženosti na niskoj razini dok ne dođe proljeće.


Ako to uspijemo, bit će svima lakše ovo ljeto. Tu je još i faktor cijepljenja: naručili smo više od šest milijuna doza cjepiva nadajući se da ćemo uspjeti cijepiti barem 50 posto naše populacije.


Potpuni kolektivni imunitet, za što svjetski epidemiolozi procjenjuju da treba cijepiti 70 posto populacije – jest optimum. No, mislim da je već 50 posto izvrstan omjer. Važno je smanjiti transmisiju zaraze, odnosno širenje bolesti.


To ćemo postići samo cijepljenjem. Pa onda živjeti normalno. Turistima, stranim i domaćim, moramo omogućiti sređenu epidemiološku situaciju. To je cilj”, rekao je Capak


Što Capak smatra, kad će stvarno završiti epidemija covida?


“Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine”, poručio je Krunoslav Capak u intervjuu za Jutarnji list.