Capak o novim mjerama koje bi se mogle uvesti: “Imamo plan i za najgori scenarij”

Portal Novi list

foto Darko Jelinek

foto Darko Jelinek

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ''smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav''Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima plan i za najgori scenarij, o čemu je u Dnevniku Nove TV govorio član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.


Što ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike?


”Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe.


Pripremaju tečajeve
Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, objasnio je Capak.


Mladi liječnici tada su prolazili tečajeve hitne pomoći.


”Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je Capak.


Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ”smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.


O uvođenju policijskog sata


Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata.


”Mi o tome dosad nismo razgovarali, niti planiramo to uvesti”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.


Ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno “da se ljudi drže mjera”.


‘Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima”, kazao je Capak u Dnevniku Nove TV.


Njemu se čini da je Hrvatska po pitanju mjera među najliberalnijim zemljama u Europi.