Eurozastupnica

Borzan: Oznake porijekla hrane omogućuju lov u mutnom, tome stajemo na kraj

Hina

Biljana Borzan / Foto Dubravka Petrić, Pixsell

Biljana Borzan / Foto Dubravka Petrić, Pixsell

Ako je, primjerice, slavonski kulen proizveden od uvoznog mesa, taj podatak morao biti jasno i očito naznačen na pakiranju, smatra BorzanPraksa označavanja proizvoda kao “domaćih” no čija je sirovina uvezena, predstavlja “perfidno” zavaravanje potrošača, poručila je u petak eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan, čiji su amandmani za transparentnije označavanje porijekla proizvoda u EU-u u petak usvojeni na nadležnim odborima u Europskom parlamentu.


Odbor za okoliš, javno zdravlje, sigurnost hrane i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj izrazili su u petak mišljenje o prijedlogu Komisije o strategiji „Od polja do stola“, a usvojeni su i amandmani Biljane Borzan, koja je izvjestiteljica socijalista za spomenutu strategiju.


Što je Borzan tražila u amandmanima?


Borzan je u svojim amandmanima zatražila da se proširi sustav označavanja porijekla sirovine na prehrambenim proizvodima u EU-u navođenjem zemlje porijekla, točno navodi udio meda iz EU-a u odnosu na treće zemlje, primjerice Kinu, te vidljivije označava porijeklo primarne sirovine na prehrambenim proizvodima koji se prodaju na tržištu Unije.
“Proizvođači koriste činjenicu da u svakoj državi članici, pa tako i u našoj, 70 i više posto građana preferira domaće proizvode, i na taj način ih zapravo privlače da misle da su dobili domaće proizvode”, kazala je Borzan na konferenciji za medije u petak u Zagrebu.


“Ne osporavam proizvođačima mogućnost da sirovinu uvezu od negdje drugdje, ako nema dovoljno sirovina koju trebaju u Hrvatskoj, ali to potrošač mora znati, a ne da se potrošača na perfidan način zavara”, poručila je.


Zašto je postojeća praksa sporna?


Postojeća je praksa, pojašnjava Borzan, da na prednjoj strani proizvoda piše “domaće, slavonsko, dalmatinsko, istarsko i sl., a na poleđini sitnim slovima koje morate povećati povećalom, da je zemlja podrijetla sirovine neka druga, a ne Hrvatska”.


Ako je, primjerice, slavonski kulen proizveden od uvoznog mesa, taj podatak morao biti “jasno i očito naznačen na pakiranju”, smatra Borzan.Trenutno je navođenje zemlje podrijetla potrebno samo za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, ali ne i za suhomesnate proizvode, mlijeko i mliječne proizvode, za koje je dovoljno oznaka “proizvedeno u EU”, što, smatra Borzan treba promijeniti.


Postojeća pravila omogućuju korištenje označavanje “mješavinom EU i ne-EU meda”, proizvoda koji sadrži samo 1 posto meda proizvedenog u Europskoj uniji.


Borzan smatra kako je potrebno jasno naznačiti postotke na proizvodu te da, primjerice, kineski med predstavlja “nelojalnu konkurenciju” europskim proizvođačima jer se u Kini ne moraju poštivati stroge regulative, zbog čega je jeftiniji.


“Jeftin med postaje jeftin jer se u njega dodaju nedopuštene jeftine supstance poput šećernog sirupa”, pojasnila je, dodavši da se skoro pola meda na europskom tržištu uvozi iz Kine.


Borzan: Hvala Ruži Tomašić, zajedno smo radili za dobrobit građana


Borzan je istaknula I da su njeni amandmani usvojeni “uz veliku podršku i pomoć” bivše europarlamentarke Ruže Tomašić “koja ih je supotpisala i na taj način osigurala podršku svoje političke grupacije (Europski konzervativni i reformisti)”.


„Kolegica Ruža Tomašić i ja se po mnogim pitanjima možda i nismo slagali, ali kada su po pitanju građani i dobrobit građana smo uvijek radili dobro zajedno. U tom smislu mi je žao što nije više zastupnica u Europskom parlamentu“, poručila je Borzan.


Dugogodišnja europarlamentarka Tomašić otišla je prije nekoliko mjeseci u političku mirovinu, a njeno je mjesto u Europskom parlamentu preuzeo predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.


SDP-ova eurozastupnica napominje i kako su uz Ružu Tomašić putem amandmana izradi stajališta EP-a pridonijeli i hrvatski zastupnici Tonino Picula, Sunčana Glavak i Ivan Vilibor Sinčić.


Prihvaćeni Piculini amandmani, potiču konzumaciju lokalno proizvedene hrane


Amandmani hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule na EU-ovu strategiju “Od polja do stola” doprinijet će da turisti konzumiraju lokalnu hranu čime će se pomoći malim obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom selu, istaknuo je u petak ured zastupnika nakon glasanja o toj strategiji u odborima Europskog parlamenta.


“Zaštita malih proizvođača izvornih proizvoda u opskrbnom lancu, kao i konzumacija lokalne i svježe organske hrane jamstvo su dugoročnog opstanka naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i posljedično života i napretka na hrvatskom selu.


Zbog toga mi je bilo iznimno važno da moji amandmani uđu u Izvješće u okviru EU strategije ‘Od polja do stola’”, istaknuo je hrvatski zastupnik Tonino Picula povodom usvajanja Izvješća na sastanku Odbora EP-a za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji su zajednički usvojili zastupnikove amandmane Izvješća u okviru strategije Europske unije „Od polja do stola”.


Piculin doprinos EU-ovoj strategiji “Od polja do stola” je da će turisti konzumirati lokalnu hranu, napominje ured zastupnika ističući kao najvažnije zastupnikove amandmane one usmjerene na borbu protiv malverzacija u opskrbnom lancu, potrošnju lokalne organske hrane i mjerenje kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla.


U cijelosti je usvojen zastupnikov amandman kojim se prepoznaje važnost svježe organske hrane koja se konzumira lokalno, na dobrobit zdravlja potrošača, ali i okoliša. Picula je pozvao na mjere potpore te istaknuo veliki potencijal u promicanju lokalne suradnje primarnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga, što bi u konačnici moglo povećati potrošnju svježe domaće hrane, priopćio je ured zastupnika.


Picula, kao zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, podnio je 17 amandmana na inicijalnu verziju izvješća, od kojih je većina ušla u završni tekst kao dio dogovora većine političkih grupa u Europskom parlamentu.


Strategija “Od polja do stola” iznimno je značajan dio Europskog zelenog plana, kojoj je cilj stvarati poticajne i učinkovite utjecaje na okoliš i društvo, pomažući pritom definiranju i provođenju tranzicije europske poljoprivrede. Ovom se inicijativom želi doprinijeti ostvarenju zdravije, zelenije i održivije proizvodnje te razvoju prehrambenog tržišta i opskrbnog lanca, ističe se u priopćenju.


Nastavno na nedavne Piculine aktivnosti u borbi za priznanje Prošeka na razini Europske unije, u usvojeni tekst ušao je i njegov amandman kojim se ističe uloga EU sustava mjerenja kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla, kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), zemljopisna oznaka alkoholnih pića i aromatiziranih vina (OZP) te zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS), koji su izvrsni primjeri načina na koji EU postavlja standarde kvalitete u poljoprivredi, navodi ured zastupnika.


Očitovanje o Izvješću na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta u Strasbourgu idući je korak koji se na dnevnom redu očekuje sljedeći mjesec.


Sokol: Potrebno je jasno označiti nutritivne vrijednosti


Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, koji je izvjestitelj EPP-a u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) za strategiju “Od polja do stola”, u pregovorima o sadržaju strategije također je zagovarao stav da je potrebno promijeniti način označavanja podrijetla meda i deklariranja nutritivnih vrijednosti i zemlje podrijetla proizvoda.


“Istraživanja su nam pokazala da su potrošačima prilikom kupnje proizvoda među najvažnijim informacijama one o nutritivnom sastavu hrane i zemlji njezina podrijetla”, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.


“Sadašnja situacija nije zadovoljavajuća jer potrošači te informacije moraju tražiti na poleđini pakiranja koja je često nerazumljiva i pisana gotovo nevidljivim slovim”, ocjenjuje Sokol.


Prilikom kupnje meda potrošač pak mora znati informaciju o udjelu meda po državama, a izmjenom pravila o označavanju meda “ojačat će se i pozicija hrvatskih pčelara koji proizvode med vrhunske kvalitete”, poručuje HDZ-ov eurozastupnik.