Dan antifašističke borbe

Besmrtni partizanski odred marširao Zagrebom, nosili portrete narodnih heroja i palih boraca

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nošenjem portreta narodnih heroja i boraca odana je počast Narodno oslobodilačkoj borbi i podsjetilo se na ustanak 1941. godineU povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 80. obljetnice ustanka u Hrvatskoj, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba danas su u Zagrebu organizirali mimohod “Besmrtni partizanski odred”.


Sudionici mimohoda krenuli su sa Trga žrtava fašizma, noseći portrete svojih predaka partizana, narodnih heroja i boraca palih za slobodu.


Foto galerija: Besmrtni partizanski odred marširao Zagrebom Foto: Davor Kovačević


Kretali su se Ulicom Franje Račkoga, Jurišićevom, Trgom bana Jelačića, Ilicom i Frankopanskom sve do Trga Republike Hrvatske (bivšeg Trga maršala Tita), gdje su održani pozdravni govori organizatora.
Nošenjem portreta narodnih heroja i boraca odana je počast Narodno oslobodilačkoj borbi i podsjetilo se na ustanak 1941. godine.


U Zagrebu se mimohod “Besmrtni partizanski odred” održava od 2018. godine po uzoru na manifestaciju “Besmrtni puk” koja je prihvaćena u preko 80 zemalja svijeta i Europe.


Mimohod je održan uz poštivanje epidemioloških mjera.