Ministar zdravstva

Beroša pitali o CijepiSe, poznaniku Kojundžiću i zašto je optužio Plenkovića, evo njegovih opravdanja

Portal Novi list

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nije bilo pogodovanja. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, rekao je BerošMinistra Beroša na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite novinari su pitali je li bilo pogodovanja oko toga što je firma Cuspis, njegova poznanika Vinka Kojundžića dobila gotovo 200.000 kuna za izradu portala CjepiSe?


“Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima,  svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno.


Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno.
Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces”, rekao je Beroš.


Zašto mu je toliko trebalo?


Upitan je zašto mu je trebalo nekoliko tjedana da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu CijepiSe?


“Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor.


Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju”, rekao je Beroš.


Upitan je i o odnosu s Vinkom Kojundžićem, vlasnikom tvrtke Cuspis, koji ga je fotografirao na godišnjem


“Nismo u ništa boljem ili lošijem odnosu na druge firme koje imaju ugovore. Nikom i ničem nije bilo pogodovanja”, pravda se Beroš.


Koliko točno je Cuspis dobila od 4,6 milijuna kuna koliko košta cijeli projekt informatizacije u Ministarstvu zdravstva?


“Doista nisam informiran o tim detaljima, to nije u mojim okvirima. Ali nemam egzaktne brojke”, opravdavao se Beroš.


Je li onda zadovoljan radom platforme CijepiSe?


“Osobno vidim da ima nekakvih problema koji mi zadaju glavobolje. Volio bih da ih nema, ali tu su. Vi možete reći da smo imali dovoljno vremena, ali to je iznimno zahtjevan proces. Na meni je da upirem da se to riješi”, priznao je ministar zdravstva.


Vinko Kojundžić (u crvenom krugu) fotografiran u ležernom izdanju dok fotografira ministra Vilija Beroša prilikom posjeta splitskom Crvenom križu / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL


Zašto je optužio Plenkovića?


Postavljeno mu je i pitanje zašto je optužio Plenkovića da oklijeva s reformom zdravstva zbog lokalnih izbora? Podsjetimo, ministar Zdravko Marić oprao je Beroša na sjednici saborskog Odbora zbog dugova u zdravstvu.


Marić je bio brutalno iskren jer je mislio da nema kamera, no smetnuo je s uma da je sve prenošeno na saborskom YouTube kanalu. Više o tome OVDJE.


“Možete provjeriti ono što je bilo tamo. Apsolutno nisam niti u jednom trenutku osjetio da me Marić proziva niti da smo u nesuglasicama. Dokaz tome je da smo riješili problem, iznimno dobro se razumijemo.


Ukoliko se reforma ne provede bit će isključivo kriv ministar zdravstva, a ne premijer. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako te reforme ne započne.


Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe koje je potrebno iskomunicirati na nivou vlade.


Ja jučer niti sam osjetio kritiku ministra Marića, mogu mu samo zahvaliti. Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ukoliko ne dođe do reformi. Bit ću kriv ja isključivo”, odgovarao je Beroš.


Je li vam premijer zaista rekao to o reformi zdravstva?


“To je još jedna konstrukcija. Bili smo vrlo konzistentni svi skupa jučer. Rekao sam da se reforme planiraju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora.


Reforme se rade u mirnije vrijeme ne kada je politika usmjerena prema demokratskom procesu izbora. Iluzija na to može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Nećemo smanjivati prava nikoga. Nikad mi premijer nije rekao niti iz razgovora s njim to mogu zaključiti”, opravdavao se Beroš.Hoće li dati sve podatke o Cuspisu?


Hoće li javnosti dati sve detaljne podatke o tome koliko je Cuspis dobio novca od Ministarstva zdravstva, otkad je ministar?


“Jeste li bili prisutni malo prije kad sam govorio o tome? To bih rekao ali ću se ipak zahvaliti na pitanju. Sve tri firme su angažirane u Ministarstvu zdravstva daleko prije mog dolaska u Ministarstvo zdravstva kao pomoćnika.


Sve će biti dostupno, ako imate upit pošaljite ga sve ćete dobiti..”, rekao je Beroš.


Kako su porasli troškovi za lijekove?


Upitan je o Marićevoj konstataciji da u pandemijskoj godini rastu cifre za lijekove, a lani je isporučeno 2 milijuna kuna manje lijekova nego inače.


“Odgovor je vrlo jasan, direktni troškovi covid krize su 2,5 mlrd kuna. Riječ je o troškovima za liječenje pozitivnih, za respiratore, za cjepiva, za posebne lijekove, za bolovanja, za samo izolacije..


Ova kriza je izazvala enorman porast troškova. Razgovarali smo o porastu plaća, o poticajima zapošljavanja mlađih od 30 godina.. Sve to vrlo jasno jučer i ovih dana komuniciramo, riješili smo enorman problem s dugom veledrogerije”, objašnjavao je Beroš.


Cuspisu 14 milijuna kuna od Beroševa ministarstva


Podsjetimo, Telegram je jučer otkrio da je portal CijepiSe izradila tvrtka Cuspis, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić poznanik ministra Vilija Beroša. Cuspis je od 2018. godine od Ministarstva zdravstva dobio 14 milijuna kuna.


Prije tri godine su od ministarstva primili nešto manje od 3,5 milijuna kuna, preklani skoro 6,5 milijuna, prošle godine skoro tri milijuna kuna – sve za poslove vezane uz informatizaciju. Ove godine, kojoj smo pregazili tek četvrtinu, Cuspis je od ministarstva dosad primio 913.851 kunu i 35 lipa, piše Telegram.


Vinko Kojundžić snimljen je prošlog ljeta na fotografiji s Berošem. Dok je Beroš u u vrijeme predizborne kampanje bio u splitskom Crvenom križu, Kojundžić ga je, ležerno odjeven, snimao fotoaparatom.


Vlasnik Cuspisa tvrdio je tad kako se, na godišnjem odmoru, slučajno našao u isto vrijeme i na istom mjesto s ministrom s kojim se, inače, upoznao tek kad je Beroš postao pomoćnik ministra. I Beroš je potvrdio da poznaje Kojundžića, uz dodatak da tako poznaje i sve osobe i tvrtke koje surađuju s Ministarstvom zdravstva.


Foto Goran Stanzl/PIXSELL


Ministarstvo: Sve je transparentno


Ministarstvo zdravstva poručilo je u petak da se proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske.


“Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe su naručene iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora”, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.


Napominjući kako se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, Ministarstvo zdravstva ističe i da se vrijednost tog projekta može izraziti na razini procjene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om.


Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana s servisom za provjeru statusa osigurane osobe.


“Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti”, poručuju iz Ministarstva zdravstva.


Navode i da su tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani su proizvođači programske podrške koji na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina.


Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je Vili Beroš došao u sustav ministarstva.


“Važno je naglasiti da svaki plan nabave ministarstva kao i registar ugovora javno su dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama – Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.