Ministar zdravstva

Beroš objašnjavao ima li još uvijek podršku Plenkovića, nisu se čuli od subote

Portal Novi list

Vili Beroš / Foto Davor Kovačević

Vili Beroš / Foto Davor Kovačević

Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam u zadnjim danima, ispada da je pola Hrvatske, da su moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne, objašnjavao je Vili Beroš svoje afereMinistar zdravstva Vili Beroš za RTL televiziju komentirao je postupak oporbe koja pokreće postupak za njegovom smjenom, a odgovorio je i na pitanje uživa li i dalje podršku premijera Plenkovića.


Upitan je li njegova pozicija sigurna, naročito u kontekstu pokretanja postupka za njegovim opozivom koji inicira oporba, Beroš je rekao:


“Politička pozicija opozicije jest da propituje i kritizira međutim to mora raditi na jedan temeljen i konstruktivan način. Traženje smjene ministra, bez obzira što je u ovom trenutku riječ o meni, a da to nije utemeljeno na osnovu određenih fabriciranih afera, nije put rješavanja problema”.
Na pitanje ima li i dalje podršku premijera i kada se s njim zadnji put čuo, ministar je odvratio:


“Čuli smo se u subotu i još uvijek imam podršku premijera i vjerujem da ću kao ministar utemeljiti i provesti najveći dio reformi u sustavu”, rekao je Beroš.


Je li tu da ga se potroši kao ručnik?


Na opasku novinarke RTL-a da je predsjednik Republike rekao da podršku premijera nema i da je tu da ga se potroši i baci kao ručnik, Beroš je bio suzdržan.


“Ne mogu to komentirati, nitko ne treba brinuti o meni i hoću li biti odbačen ili ne. U ovom trenutku sam član Vlade, provodim politiku Vlade RH i to radim vrlo požrtvovno”, odgovorio je Beroš.


Prije više od godinu dana, premijer je razriješio ministra Kujundžića jer se nije dovoljno bavio koronavirusom. Hoće li vas razriješiti jer se bavite samo time?


“Nisam fiksiran za ministarski stolac već sam usmjeren k rješavanju problema, rješavanju problema veledrogerija, financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, kao i u konačnici potrebne reforme, ono su čemu težim, a vjerujem da na tom putu imam potporu Vlade RH i predsjednika.


Ono što želim dalje naglasiti, je da sam samo jedan kotačić u tom motoru koji generira promjene, da je riječ o timskom radu i spreman sam voditi taj tim. Naravno, najodgovorniji sam za provođenje ili neprovođenje reformi”, rekao je ministar Beroš.


Upitan bi li za sebe rekao da je korona ministar, Beroš je odgovorio:


“Iskreno se nadam kad podvučemo crtu da neću biti samo korona ministar, međutim moram reći da sam do ovoga trenutka ponosan na svoju ulogu i ulogu mog tima u odgovoru na koronavirus krizu”, rekao je Beroš.


Znači li reforma zdravstva novo opterećenje za građane?


Rekli ste da je reforma zdravstva na stolu. Što to znači i zašto se ne provodi?


“Isti oni u smislu opozicije koji me danas prozivaju, i njihovi ministri zdravstva imali su u puno mirnijim boljim okolnostima mogućnost provoditi reforme pa ih nije bilo”, smatra Beroš.


Upitan u kojem smjeru će reforme ići, Beroš je rekao:


“Nikako povećanje opterećenja naših građana, odnosno bolesnika nije u igri. Riječ je o financijskoj stabilnosti, boljem funkcioniranju zdravstvenog sustava, strukturno uređenim reformama i promjeni modela upravljanja.


Reformu ćemo provesti čim prije. Vjerujem da ćemo do užeg kabineta u srijedu definirati sve što je utemeljeno u tom nacrtu, da ćemo komentirati i krenuti u provođenje reformi”, rekao je Beroš.


Podsjetimo, u Vladi su ranije odlučno odbili njegov prijedlog da se zdravstvo financira dodatnim povećanjem izdvajanja iz plaća građana.


Na pitanje hoće li to biti prije lokalnih izbora nije decidirano odgovorio.


“Teško mi je to reći, dakle moramo utemeljiti promjene nekoliko zakona, a to ima svoju dinamiku i formu koju moramo poštivati”, kaže Beroš.


“Nevjerojatno je koliko prijatelja imam”


Najprije afera s platformom Cijepi se, sada je i nova s ulaganjem gotovo pola milijuna kuna u PR, kažu da je posao dobio Berošev prijatelj bez javnog natječaja.


“Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam u zadnjim danima, ispada da je pola Hrvatske, da su moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne, niti jedna od informatičkih kuća koje su ugovorene u procesu održavanja i razvoja platforme Cijepi se nije ušlo u ministarstvo ni dok sam bio pomoćnik, a kamoli dok sam bio ministar.


Kada je riječ o još jednom mom ”prijatelju” i dalje je sve legitimno, sve legalno, i u skladu sa zakonskim procedurama, ali je potpuno jasno da moram imati ljude koji me na različitim aspektima suportiraju”, rekao je Beroš.


Upitan je li bilo natječaja za ovaj zadnji slučaj, rekao je:


“Ne znam proceduru, da vam budem iskren, zna je glavno tajništvo, ali mogu vam reći da je sve bilo sukladno zakonu”, uvjeren je Beroš.


Kako komentirate to da ste u godinu dana prošli put od heroja do ministra čija se ostavka traži?


“Niti sam bio heroj, a isto tako vjerujem da ću biti ministar koji će provesti reforme u zdravstvenom sustavu jer mnogi to nisu napravili”, siguran je Beroš.


Na pitanje kakva je situacija u bolnicama, Beroš je rekao:


“Vjerojatno ću do kraja tjedna još biti u Karlovcu, u subotu ako sve bude u redu, bit ću u Zadru, oni također imaju problema s velikim brojem hospitaliziranih, a sljedeći tjedan u Varaždinu ponovno, jer brojevi kod njih i dalje rastu”, rekao je.


Što je s Arenom, je li potrebna ili mogu bolnice još podnijeti ovaj teret?


“Imamo sastanke sa svim zagrebačkim ravnateljima i ovisno o njihovoj potrebi i njihovom promišljanju, aktivirat ćemo Arenu u roku od 24 sata”, rekao je ministar Vili Beroš za RTL.