Pressica stožera

Božinović: Gdje se okupljaju osobe s covid potvrdama, neće se morati nositi maske

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj u protekla 24 sata, tri osobe su umrle, dok je aktivno 544 slučajeva zarazeZaraza koronavirusom potvrđena je kod nove 92 osobe u Hrvatskoj u protekla 24 sata, tri osobe su umrle, dok je aktivno 544 slučajeva zaraze, priopćio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite.


Među aktivnim slučajevima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata.


U samoizolaciji je trenutno 3319 osoba.
Do danas je ukupno testirano 2.157.376 osobe, od toga 4362 u posljednja 24 sata.


Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 360.067 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 8212 umrlo. Ukupno se oporavilo 351.311 osoba, od toga 70 u posljednja 24 sata.


Zaključno s 1. srpnjem utrošeno je 2.601.390 doza cjepiva. Dosad je 1.494.731 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.106.659 primilo obje doze.


Jučer je utrošeno 32.938 doza cjepiva.


Najniža incidencija u Istarskoj, najviša u Zadarskoj županiji


Kako je na pressici Stožera izvijestio šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, prije tjedan dana imali smo 118 novih slučajeva zaraze, a 18. lipnja 113 novih na 4.436 testiranih.


Najniža incidencija je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj: 202,2.


S današnjim danom HALMED je zaprimio 4.125 prijava nuspojava na cjepiva, 2.194 na Pfizer, 1.480 na AstraZenecu, 410 na Modernu, a 37 na Johnson&Johnson.


Beroš: Cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt


Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o važnosti cijepljenja.


“Cijepljenje je najvažniji zdravstveni proces. Ipak nije onako kako smo predviđali, pa naglašavam potrebu da nastavimo i da dosegnemo što veću procijepljenost.


Osobnog sam mišljenja da smo i prošli jesene upozoravali na to što na čeka. Sada je pravo vrijeme da riješimo jesen, to je cijepljenje, moramo postići veću procijepljenost.


Američki CDC je analizom preminulih našao da 95,5 posto preminulih nije bilo cijepljeno. To je indirektni dokaz da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt! Omogućimo to”, poručio je Beroš.


Markotić: Ili cijepljenje, ili će zimmer frei ostati frei


Alemka Markotić govorila je o situaciji s oboljelima.


“Dobra je vijest za nas u Klnici da je u bolnicama vrlo malo bolesnika, kod na svega njih pet. Međutim puno toga smo za ovih 18 mjeseci iskusili što nikad ne bismo željeli ponovo vidjeti, a čini nam se da bismo to mogli vidjeti uskoro.


Dva su razloga, jedan je brzo širenje delta varijante, drugi je što se pučanstvo ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi još nije dovoljno procijepilo, pa ako uzmemo Veliku Britaniju koja ima najveću procijepljenost od 48 posto znamo da je to nedovoljno i vidimo to prema brzom porastu delta varijante.


Dobro je to što ove godine imamo cjepivo, i pokazano je već da to cjepivo štiti vrlo učinkovito.


Imamo rješenje, imamo izbor, vidimo što se događa u nekim turističkim zemljama, primjerice Portugalu i Cipru.


Ili cijepljenje ili će nam zimmer frei ostati frei, djeca bez škola na jesen, starci zatvoreni u domovima, a mi ćemo isto sebi zatvoriti puno toga, ako se ne cijepimo ponovno ćemo puniti groblja…


Imamo mogućnost. Imamo izbor”, poručila je Markotić.


Nova odluka o nošenju maski


Šef stožera Davor Božinović govorio je o novoj mjeri o nošenju maski.


“Ova odluka se odnosi na nužnu mjeru obveznog korištenja maski za lice. Propisuje sva uobičajena mjesta gdje je potrebno korištenje maski.


Maske naravno se ne moraju koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja je objavio HZJZ.


Novost je da se medicinske maske neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno kada se na događanju nađu samo osobe koje posjeduju digitalnu potvrdu.


Na idućoj pressici ćemo pod uvjetom da svi imaju digitalnu potvrdi, i mi i novinari i svi koji su u dvorani, biti bez maski”, najavio je Božinović.


O Plenkovićevom uvjetu: covid potpore samo cijepljenima


On se osvrnuo na najavu premijera Andreja Plenkovića po kojoj će cijepljenje zaposlenika biti uvjet da poslodavci i dalje primaju Vladine covid potpore za očuvanje radnih mjesta, a što je uznemirilo poduzetnike.


“Mišljenja sam da obostrani napori daju najbolje rezultate. Solidarnost i odgovornost nije dobra ako je jednosmjerna. Znate koliko je Vlada učinila da da potpore i održi radna mjesta.


To je ono š to je ova Vlada napravila, s druge strane očekujemo da svi koji su primili naknadu, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos da izađemo iz krize.


Zdravstveni i ekonomski idu zajedno, ne vidim razlog ako možemo cijepljenjem omogućiti normalan rad i normalno funkcioniranje, zašto to ne učinimo?


Čudi me da neki sada formiraju front protiv cijepljenja. Svi zajedno možemo osigurati bolju budućnost cijepljenjem.


Sjetio sam se jučerašnjeg priloga na našoj tv, opisano je vrlo detaljno kako gosti mogu ući u klub, što je s djelatnicima kluba, zar nemaju obavezu osigurati sigurnost svojim gostima.


Diskriminacije neće biti, ova ideja mora naći put u zakonu i u Ustavu. Iz ove krize možemo izaći jedno zajedno”, rekao je Božinović.


U ulasku državljana trećih zemalja u Hrvatsku


Državljani trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku tek 14 dana nakon druge doze, a za državljani EU-a ne moraju čekati.


Božinović je rekao da je to zato što se u našem okruženju koriste cjepiva koja su manje učinkovita.