Očekivan rasplet

Sandra Benčić: Drukčija odluka Ustavnoga suda zahtijevala bi veliku hrabrost sudaca

Hina

Sandra Benčić / Snimio Darko JELINEK

Sandra Benčić / Snimio Darko JELINEK

Sandra Benčić iz platforme Možemo! ustvrdila je da je uloga parlamenta u svemu bila nikakva, da nije donosio nikakve propise o tome i nije bio nikakve kontrole koja je nužna u demokratskom društvuOdluka Ustavnoga suda da Stožer civilne zaštite svojim odlukama nije prekršio ničija ustavna prava očekivana je, drukčija odluka zahtijevala bi veliku hrabrost ustavnih sudaca, ocijenila je u ponedjeljak Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo.


“Očekivala sam ovakav rasplet jer bi se tražila jako velika hrabrost ustavnih sudaca da donesu drukčiju odluku, odnosno da u određenim mjerama pronađu da zapravo mjere nisu bile razmjerne ili da su postojali proceduralni problemi oko načina na koji su se odluke Stožera donosile”, rekla je Benčić u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez”.


Ustvrdila je da je uloga parlamenta u svemu bila nikakva, da nije donosio nikakve propise o tome i nije bio nikakve kontrole koja je nužna u demokratskom društvu, na koji se način mjere provode i koji su efekti mjera.
Istaknula je da platforma Možemo odnosno Lijevo-zeleni blok u potpunosti podržavaju epidemiološke mjere koje dokazano umanjuju brzinu širenja zaraze, maske u zatvorenom prostoru, fizičku distancu i dezinfekciju, ali imaju problem što se situacija koronavirusa koristila za nametanje određenih mjera za koje se nije radio test razmjernosti.


Hrabar Ustavni sud našao bi više povreda principa razmjernosti


“U situaciji u kojoj nije proglašeno izvanredno stanje i kada se donose mjere koje ograničavaju prava građana treba primijeniti princip razmjernosti”, ocijenila je.


Benčić smatra da bi “jedan jako hrabar Ustavni sud našao više povreda principa razmjernosti ili bar da način donošenja odluka i mjera nije bio u skladu s Ustavom”.


Ustvrdila je da odluke koje postaju obaveze za građane uz sankcije za nepridržavanje, mora donositi zakonodavno tijelo odnosno Sabor. Smatra i da se naknadno neke stvari mogu potvrditi u parlamentu.


“Ne treba parlament donositi svaku mjeru, ali moraju se jasno propisati ovlasti Stožera, koje mjere spadaju pod Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti a koje mjere moraju proći Sabor jer ograničavaju određena prava Sabora”, objasnila je.


Ocijenila je da Stožer samostalno donosi mjere, nije neovisan od Vlade, pod utjecajem je izvršne vlasti, ograničava prava građana a nemamo parlamentarnu kontrolu.


Vezano za ograničavanje prava Benčić je najavila da će zatražiti ocjenu ustavnosti i saborskoga Poslovnika kojim je zbog epidemioloških mjera onemogućeno svim zastupnicima sudjelovanje na sjednicama Sabora, a time i broj replika koje mogu uputiti predlagateljima.


Benčić smatra da svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici, ili u sabornici ili prostorijama pored ili putem video linka. “Kada se radi o glasanju jer HDZ ima tanku većinu onda može video linkom, ali kad se radi o radu parlamenta i postavljanju zastupničkih pitanja onda ne”, ustvrdila je.


Tomašević spreman kandidirati se protiv Bandića


Najavila je da će u srijedu, nakon prikupljanja potpisa zastupnika, predati zahtjev za ocjenu ustavnosti, te istaknula kako očekuje brzu odluku Ustavnoga suda o tome. Također, za aktualno prijepodne, najavila je i da će pitanje uputiti ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću o koruptivnim radnjama u njegovu ministarstvu.


O zakonu o obnovi Zagreba i okolice od potresa Benčić je izrazila zabrinutost zbog mogućega prebacivanja odgovornosti budući da nije prošao njihov prijedlog o osnivanju jedne stručne i neovisne institucije koja bi vodila cijeli proces od početka do kraja. Kada je riječ o financiranju rekla je da Zagreb ima novaca ali da je problem u klijentelističkom i koruptivnom upravljanju proračunom. Revidiranjem ugovora imali bismo dovoljno novca ne samo za obnovu Zagraba već i za potpunu transformaciju grada, ocijenila je.


O lokalnih izborima ponovila je da je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević spreman kandidirati se za gradonačelnika Zagreba u cilju rušenja Milana Bandića. dodavši da još nisu razgovarali o tome sa SDP-om te da će o tome razgovarati tek nakon što SDP izabere novo vodstvo.


“Važno je da oporba centra lijevo ima što manje kandidata, po mogućnosti jednoga, jer u tom slučaju imamo najviše šanse skinuti Bandića”, istaknula je i dodala kako je Tomašević spreman odluku o kandidaturi revidirati ako vidi da nema šanse ‘skinuti’ Bandića.


Najavila je da se Platforma Možemo priprema za lokalne izbore organiziranjem lokalnih struktura, okupljanjem ljudi koji su pokazali interes i definiranjem aktivnosti, istaknuvši da očekuju dobre rezultate.