Bivši ministar zdravstva

Andrija Hebrang se bori s karcinomom, sam si je postavio dijagnozu

Portal Novi list

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Na pitanje kakve su liječničke prognoze kaže: "Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak"Nekadašnji ministar zdravstva i umirovljeni liječnik Andrija Hebrang bori se s rakom limfnog sustava.


“Prije manje od godinu dana teško sam obolio od malignog limfoma. Liječim se na hematologiji i evo baš sam sada primio prvu kuru terapije, rekao je Hebrang za 24 sata.


Na pitanje kakve su liječničke prognoze kaže: “Garantiraju mi rok trajanja od tri mjeseca, a onda ćemo vidjeti. Kada su mi to obznanili rekao sam pa to je čisti zgoditak”.


“Sam sam si postavio dijagnozu”
Bolest s kojom se bori je ozbiljna, no na vrijeme ju je sam otkrio.


“U roku od 72 sata sam si postavio dijagnozu što vjerujem da je rekord. Sve je počelo umorom i naglim gubitkom kilograma”, kazao je.


Hebrang je objasnio da je otišao na ultrazvuk abdomena te da mu je slezena bila povećana. Kako nije bilo začepljenja krvnih žila posumnjao je što bi moglo biti, a nakon vađenja krvi shvatio je da parametri divljaju.


Kazao je i da su mu liječnici rekli da je glavni okidač svega stres.


“Smrti se ne bojim”


“Mnogi me pitaju da li me strah smrti i kažem im da ne. A znate zašto? Jer sam ispunio sve svoje živote ciljeve. Imam predivnu obitelj, sudjelovao sam u stvaranju Hrvatske, ostvario sam akademsku karijeru i nemam više što za odraditi.


Zato se smrti ne bojim. Ja sam vam potpuno miran”, kazao je Hebrang.


U prosincu ga čeka druga kura lijeka MabThera. Hebrang je kazao kako je odmah naručio privatni lijek iz Austrije te da će ga sam platiti i primiti drugu kuru u prosincu bez obzira na to kakvo stanje bude s veledrogerijama s obzirom na to da su veledrogerije obustavile isporuku lijekova bolnicama.


“To je jedan pametan lijek koji se prima preko infuziju te tako ulazi u krvotok. Prepoznaje limfocite koji imaju karcinom i ciljano ih uništava. Primjenjuje se zadnjih 12 godina, a učinak mu ovisi o tome koliko je prošlo od prvih simptoma do uzimanja terapije”, kazao je Hebrang za 24sata.