Reže prava i novac

Aladrović sprema udar na osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju? Roditelji bjesne

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Patrik Macek/PIXSELL, Davor Kovačević

Foto Patrik Macek/PIXSELL, Davor Kovačević

Osobe s najtežim invaliditetom ostat će bez 1.150 kunaRoditelji djece s teškoćama u razvoju strahuju od toga da će im se u paketu novih zakona vezanih uz određivanje prava osoba s invaliditetom reducirati prava, te da bi umjesto osobne invalidnine uskoro mogli primati samo iznos naknade za pomoć i njegu.


Iz Građanske inicijative »Pomozimo djeci s invaliditetom« stoga su premijeru Andreju Plenkoviću i resornom ministru Josipu Aladroviću poslali otvoreno pismo tražeći korekciju zakona, a svim stranačkim klubovima u Saboru amandmane na Zakon o socijalnoj skrbi kojima traže ispravljanje, kako tvrde, lošeg zakonskog rješenja.


Radi se o čl. 58.1 Konačnog prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi, gdje se 4. skupina osoba s invaliditetom, u koju ulaze najteža, 100-postotna oštećenja, prebacuje s osobne invalidnine na doplatak za tuđu pomoć i njegu.
Predstavnici osoba s invaliditetom traže brisanje sporne odredbe vezane uz doplatak za tuđu pomoć i njegu jer će, kako upozoravaju, u primjeni zakona doći do preklapanja prava, a brojni korisnici ostat će bez prava na osobnu invalidninu.


Urušavanje prava


– Nakon dugogodišnjeg ukazivanja na to da se osobna invalidnina ne smije ograničavati cenzusom i da se ne može govoriti o supsidijarnosti kada su u pitanju prava osoba koja u sustav socijalne skrbi dolaze isključivo kao osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, temeljem nalaza i mišljenja Jedinstvenog tijela vještačenja, konačno smo dočekali ukidanje svih cenzusa i podizanje iznosa osobne invalidnine.


Međutim, ono što nije objavljeno jest činjenica da se naknada za pomoć i njegu širi i na 4. stupanj težine oštećenja te da ostaje u istom iznosu, ili 120 posto osnovice koja iznosi 500 kuna, naveli su iz Građanske inicijative.


Dogodit će se, tvrde, urušavanje postojećih prava osoba sa 100-postotnim invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, koji bi na mjesečnoj razini mogli ostati bez iznosa većeg od 1.000 kuna.


Prema postojećem zakonu, naime, osobna invalidnina iznosi 1.500 kuna mjesečno, a doplatak za tuđu pomoć i njegu 600 kuna.


Po novom zakonu, osobna invalidnina rast će na 1.750 kuna, što znači da se radi o razlici od 1.150 kuna mjesečno bez kojih bi mogli ostati svi koji ulaze u kategoriju 4. stupnja invaliditeta.


– U konačnom prijedlogu zakona ostavljen je prostor za manipulaciju. Kad dođete u centar socijalne skrbi s nalazom i mišljenjem jedinstvenog tijela vještačenja, ako u zakonu ne budu precizno napisane smjernice tko i što prima, neće se znati tko prima osobnu invalidninu, a tko doplatak za pomoć i njegu.


Oboje nitko neće primiti, jer jedno pravo isključuje pravo primanja druge naknade, to je jasno navedeno u zakonu, ističe Andrijana Žderić, predstavnica Inicijative.


Procjenjuje da se radi o najmanje 30.000 osoba, kojih će nakon ukidanja cenzusa u novom zakonu, biti i daleko više.


Otklanjanje »rupa«


Da bi se otklonile sve moguće »rupe« u pravnom tumačenju pitanja pomoći i njege za 4. skupinu, Inicijativa je otvorenim pismom premijeru zatražila da se sporna stavka briše iz Zakona, a nadaju se da će i saborski zastupnici pokazati razumijevanje za njihov problem.


– Ovaj sustav trebaju rješavati sve stranke konsenzusom, a ne da nakon promjene vlasti netko sve opet uređuje po svom nahođenju. Uputili smo amandmane svima, i nadamo se da će naši zahtjevi biti podržani, ističe Žderić.


Iako je kroz javnu raspravu o socijalnim zakonima uvažena većina njihovih primjedaba, predstavnica roditelja djece s teškoćama u razvoju čudi se tome što se pitanje naknade za 4. skupinu osoba s invaliditetom nije kvalitetnije riješilo, bilo kroz osobnu invalidninu ili kroz povećanje iznosa doplatka za tuđu pomoć i njegu.


»Previše je tu upitnika, ne možete ljudima koji su ionako narušenog zdravlja stvarati novi stres«, kaže.


Očekuju da se u zakonu precizno definiraju sva njihova prava, kako bi se jasno znalo tko što prima. »Te stvari ne mogu se rješavati naputkom ministarstva. Kad ljudi dođu na tijelo vještačenja, moraju znati što im treba i koja prava im pripadaju.


Vrijeme je da se nakon 30 godina više ustroji ta pravna država«, dodaje.


Osobe s oštećenjem do 50 posto gotovo uopće ne primaju naknadu


U javnoj raspravi o zakonu se, kažu u Građanskoj inicijativi »Pomozimo djeci s invaliditetom«, promijenilo neke stvari i izašlo u susret roditeljima djece s teškoćama.


Ali ostale su i sporne točke, primjerice ta što 1. skupine osoba s invaliditetom u zakonu uopće nema, a druga skupina i dalje ovisi o cenzusu, zbog čega osobe s oštećenjem do 50 posto u Hrvatskoj gotovo uopće ne primaju naknadu za svoj invaliditet.