CIHT

Virtualna rasprava o zdravstvenom turizmu

Slavica Bakić

Foto Slavica Bakić

Foto Slavica Bakić

Sudionici konferencije neće se kao ranijih godina okupiti u Crikvenici, već će se povezati internetom, a sudjelovanje na konferenciji i njezino praćenje bit će moguće i pomoću nove mobilne aplikacije koja se može preuzeti na web-stranici CIHT-aUtjecaj pandemije na zdravstveni turizam, pregled zdravstvenog turizma na globalnoj razini te promocija i komunikacija u zdravstvenom turizmu u doba COVID-19 ključne su teme ovogodišnje, 8. konferencije CIHT (Crikvenica International Health Tourism Conference), koja će se održati 12. i 13. studenoga i to s potpuno novim konceptom prilagođenom trenutačnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.


Sudionici konferencije neće se, naime, kao ranijih godina okupiti u Crikvenici, već će se u potpunosti povezati internetom, a sudjelovanje na konferenciji i njezino praćenje bit će moguće i pomoću nove mobilne aplikacije koja se može preuzeti na mrežnoj stranici CIHT-a (http://ciht.com.hr/registration/).


Prijetnje i prilike


Unatoč činjenici da će se ova osma konferencija održati isključivo online, organizatori iz Turističke zajednice Crikvenice i Klastera zdravstvenog turizma Kvarner, koji CIHT organiziraju uz suradnju Thalassotherapije Crikvenica i Poliklinike Terme Selce, odlučili su se za dvodnevno događanje tijekom kojega su predviđena predavanja petnaest uglednih stručnjaka te panel-rasprave podijeljene u četiri bloka.
Ovogodišnji CIHT otvara predavanje Ivana Đikića, profesora na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i direktora Instituta za biokemiju, koji će govoriti o terapijskim pristupima protiv COVID-19. Leila Krešić-Jurić, direktorica i suosnivačica u HTI-u Partner govorit će o tome kako hrvatsku ponudu zdravstvenih putovanja i turizma prilagoditi »hibridnim vremenima«.


Jedan od predavača je Keith Pollard, glavni urednik International Medical Travel Journal (IMTJ) i savjetnik za LaingBuisson, koji će govoriti o utjecaju COVID-19 na globalno tržište medicinskih putovanja. Csilla Mezösi, generalna tajnica Europskog spa udruženja, predstavit će prilike koje je pandemija otvorila medicinskim lječilištima, »drugom bojištu u borbi protiv COVID-19«.


Predavač, istraživač, političar i savjetnik Velimir Srića govorit će o strateškoj harmoniji kao »odgovoru na globalni poziv na buđenje, a Irving Stackpole, predsjednik Stackpole & Associates, pozabavit će se temama o budućnosti zdravstvenog, odnosno medicinskog turizma u okolnostima »novog normalnog« te kako se za to vrijeme pripremiti.


Ove će godine na CIHT-u sudjelovati Laszlo Puczko, izvršni direktor i suosnivač u tvrtki Health Tourism Worldwide, predavanjem o klasterima i udruživanju, Elizabeth Ziemba, predsjednica i osnivačica Medical Tourism Training govorit će o preoblikovanju zdravstvenog putničkog iskustva, a o aktivnostima radne skupine za medicinski turizam ACAP (Američko hrvatsko udruženje profesionalaca) govorit će Jeana Havidich, dok će berlinska iskustva u medicinskom turizmu predstaviti Michaela Kehrer, voditeljica medicinskog turizma visitBerlin.


Krizno komuniciranje


Kristina Laco, iz Ureda za komunikacije Colić, Laco i partneri usmjerit će se prema kriznom komuniciranju te time najaviti i glavne teme četvrtoga bloka – promocija i komunikacija u zdravstvenom turizmu.


U ovom bloku Salwa Rafee, potpredsjednica H-ISAC-a, govorit će o kibernetskoj sigurnosti u zdravstvu i izazovima privatnosti u medicinskom turizmu, Miroslav Varga, Googleov certificirani trener tvrtke Escape Ltd. o tome kako je COVID-19 utjecao na digitalno ponašanje, a Ilan Geva, stručnjak za medicinska putovanja i influencer o brendiranju i marketingu u doba COVID-19.


Nakon svakog bloka predviđeno je i vrijeme za pitanja i odgovore, odnosno raspravu, a predviđeno trajanje blokova je 90 minuta. Putem aplikacije, prema riječima organizatora, već je prijavljeno dvjestotinjak hrvatskih, europskih i svjetskih stručnjaka iz područja medicine, turizma i gospodarstva, zainteresiranih za praćenje predavanja te sudjelovanje u online raspravama.


I ove godine konferenciju CIHT podržali su Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija, turistička zajednica Kvarnera i Hrvatska gospodarska komora.