Opstanak

Turističke agencije nadaju se pomoći države: Atlas mora otpustiti 150 zaposlenika

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

UHPA očekuje nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna po radniku, otpis ili odgodu većine fiskalnih i parafiskalnih davanja te osiguranje likvidnosti kroz namjenske zajmoveOporavak agencijskog poslovanja moguć je jedino zajedničkim djelovanjem struke i Ministarstva turizma i sporta, poručili su jučer iz Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) osvrnuvši se na ovog tjedna održan sastanak nove ministrice turizma Nikoline Brnjac i predstavnika turističkog sektora, a na kojem je nova resorna ministrica ukazala na Instrument za oporavak i otpornost EU-a kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura nepovratnih sredstava, a dio toga bi trebalo biti usmjereno i u turistički sektor.


Taj će novac turističkom sektoru svakako dobro doći, s obzirom na to da je jedan od najpogođenijih sektora, a turističke agencije su upravo u tom sektoru među onima u najtežem položaju. Tako će, primjerice, i jedna od najvećih, Atlas, morati otpustiti većinu od oko 150 zaposlenih.


U UHPA-i ističu kako prema posljednjem provedenom istraživanju turističke agencije bilježe pad prometa od gotovo 90 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Individualni gosti
– Iako trenutno imamo veći broj dolazaka individualnih gostiju, izostaju organizirani, grupni dolasci, kao posljedica pada prometa kod agencija. Upravo to potvrđuje presudnu važnost nastavka mjera potpore za opstanak turističkih agencija, istaknuo je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e, dodajući kako resorno ministarstvo i UHPA već dugi niz godina imaju odličnu suradnju, što je posebice došlo do izražaja u ovim kriznim vremenima.


U UHPA-i ističu kako je izmjena zakonske regulative kroz uvođenje vaučera bila ključna za opstanak turističkih agencija, a putnicima je istodobno omogućila odgodu putovanja ili povrat uplaćenih sredstava.


– U nastojanju rješavanja problematike turističkih agencija i na ovom sastanku izneseni su konkretni prijedlozi za oporavak turizma. Kratkoročno to su osiguravanje nastavka potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna po radniku, otpis ili odgoda većine fiskalnih i parafiskalnih davanja te osiguranje likvidnosti turističkih agencija kroz namjenske zajmove.


Sporne su epidemiološke preporuke koje onemogućavaju redovno poslovanje turističkim agencijama, organizatorima kongresa i pružateljima usluga turističkog prijevoza, a mjere koje ograničavaju uplovljavanje putničkih brodova s više od 200 putnika zasigurno ne pridonose normalizaciji turističkog prometa.


UHPA se u ovim najtežim trenucima turističkog sektora doslovno borila za spas svih turističkih agencija. Drago nam je da smo ministricu Brnjac na sastanku upoznali s našim problemima te da i nadalje možemo računati s podrškom Ministarstva u njihovu rješavanju.


Jačanje konkurentnosti


Pozdravljamo i prijedloge ostalih kolega iz strukovnih udruga koji će pridonijeti bržem oporavku i jačanju konkurentnosti svih dionika u turizmu, kao što je smanjenje PDV-a, a čemu su već pribjegle neke zemlje EU-a, pojasnio je Fain, navodeći i kako se ovom prilikom također raspravljalo i o nedavnim potezima Europske komisije usmjerenim na revidiranje zakonskog okvira vezanog uz primjenu Posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija, na što UHPA godinama ukazuje.


Da podsjetimo, i u Hrvatskoj udruzi turizma (HUT) nakon sastanka su poručili kako turizmu trebaju konkretni potezi i konkretne mjere. Pritom je tu, s jedne strane, očuvanje radnih mjesta, a drugo su mjere koje se tiču financijskog oporavka gospodarskih subjekata.


Tu mnogo očekuju od domaćih poslovnih banaka, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a, ali i od spomenute pomoći koja je najavljena iz EU-a. Također, nije riješeno mnogo pitanja, od turističkog zemljišta, preko pomorskog dobra do sustava turističkih zajednica.