Barbara Mesić

Članica Uprave Gitone Kvarnera: “Svim Riječanima omogućit ćemo korištenje Porto Baroša! Marinu počinjemo graditi 2022.”

Portal Novi list

Barbara Mesić

Barbara Mesić

Marina će biti integralni dio grada i upravo zbog toga građanima će omogućiti uživanje u njezinim sadržajima i povezanim uslugama koje će nuditi, poručuje Barbara MesićČlanica Nadzornog odbora Liburnia Riviera Hotela, Barbara Mesić, ujedno članica Uprave tvrtke Gitone Kvarner u razgovoru za Novac najavila je nove velike investicije u kvalitetan turizam na Kvarneru.


Barbara Mesić je niz godina radila kao glavna savjetnica u Ministarstvu turizma, a od prošle jeseni u privatnom je biznisu vezanom za novog vlasnika Liburnije – njemačke obitelji Lürssen.


U Rijeci s ACI-jem planiraju sagraditi veliku marinu za megajahte.


Planiramo uložiti 363,7 milijuna
“Planiramo uložiti 363,7 milijuna kuna u gradnju marine za megajahte Porto Baroš. Koncesija se daje na razdoblje od 30 godina i vjerujemo da ćemo sinergijom iskustva i znanja sagraditi jednu od najljepših marina za megajahte na ovom području Mediterana.


Vizualizacija nove riječke marine u Porto Barošu


Marina će imati više od 260 vezova i, kako je još prije istaknuo ministar Oleg Butković, bit će to trenutno najveća investicija u nautički turizam u državi. Iako smo prema odluci Vlade dobili rok od dvije godine za ishodovanje lokacijske dozvole, mi smo veoma optimistični i želimo što prije pokrenuti ovu investiciju.


Nadamo se da ćemo započeti s radovima već u drugoj polovici iduće godine. Početak rada morskog dijela marine, dakle korištenje vezova i objekta na Ružićevu gatu, kao i benzinske postaje, planira se tijekom 2024. godine, a početak rada kopnenog dijela marine s glavnom zgradom očekuje se u 2025.


ACI bi u ovom partnerstvu bio zadužen za nautički sadržaj, a Gitone Kvarner više će se fokusirati na ugostiteljski sadržaj”, najavljuje Mesić.Razvoj luke i grada na korist svih


Na pitanje zašto su se baš odlučili za Rijeku kao lokaciju nove velike marine i što će ovakva investicija donijeti Riječanima Mesić odgovara:


“Marina je od velike važnosti, ne samo za nautičare nego i za sve građane Rijeke, pa i šire, jer će gradnja marine trajno promijeniti izgled grada, ponuditi gomilu sadržaja i unaprijediti kvalitetu života stanovnika riječke regije. Luka nautičkog turizma u Rijeci time će postati korisnik dosad najveće investicije u nautički turizam u Hrvatskoj.


Ne samo da Rijeka dobiva na važnosti kao destinacija hrvatskih i svjetskih nautičara nego i cijela Hrvatska postaje još više prepoznatljiva i atraktivnija na karti nautičkog turizma. Ovaj projekt donijet će višestruku korist gospodarskom razvoju regije Rijeke i šire i jako je važno naglasiti da će nova marina otvoriti 132 nova radna mjesta.Pozitivni učinci ove investicije bit će dalekosežni jer, osim zapošljavanja specijaliziranog osoblja, doći će i do porasta stope zapošljavanja u djelatnostima koje su komplementarne. Prateće usluge koje su vezane uz luku doživjet će znatan procvat, a razvoj luke i razvoj grada donijet će koristi cijeloj zajednici.


Jako nam je važno biti otvoren prema zajednici i stoga će gradnja marine na prostoru Porto Baroša, koji je trenutno nedostupan građanstvu, omogućiti svim građanima korištenje tog prostora koji predstavlja središnji dio identiteta grada.


Cilj koncesije i ove velike investicije je unaprijediti postojeće, kao i izgraditi nove mogućnosti za cijelo riječko područje.


Marina će biti integralni dio grada i upravo zbog toga građanima će omogućiti uživanje u njezinim sadržajima i povezanim uslugama koje će nuditi.


Ovdje posebno želim istaknuti da će se prilikom novih zahvata i prenamjene građevina unutar luke uzimati u obzir povijesno, kulturološko i arhitektonsko-urbanističko naslijeđe jer ACI marina Rijeka čini cjelinu s okruženjem u kojem se nalazi i o tome će se posebno voditi računa”, poručuje Mesić.Gradimo najpoželjniju cjelogodišnju destinaciju


Razvojem Porto Baroša, dodaje, žele podići razinu cijele destinacije, ne samo Rijeke, nego čitavog Kvarnera.


“U samoj marini nautički sadržaji obuhvatit će gatove za smještaj plovila, recepciju, radionicu za održavanje i popravke plovila, prostor za servis plovila, pumpu i slično, a ugostiteljski i trgovački sadržaj obuhvaćat će turističke usluge u kongresnom turizmu, smještajne jedinice za nautičare, restorane, trgovačke objekte…


Zimovanje jahti također je vrlo unosan posao i u sklopu projekta Porto Baroš mogu se stvoriti svi uvjeti da bi velike, mega i super jahte zimovale u Rijeci. Kombinacija svega toga trebala bi rezultirati višestrukim povećanjem potrošnje po gostu na destinaciji, uključujući i višu cijenu smještaja.Naravno, to se ne može dogoditi u jednoj ili dvije sezone, nego je to znatno dulji proces. Sve to želimo vezati sa smještajnim kapacitetima u našim hotelima LRH u Opatiji. Opatija ima velik potencijal i kao stvorena je za luksuzni turizam.


Čitava destinacija naglo se budi i vjerujem da smo s drugim gospodarstvenicima i lokalnim partnerima uspjeli pokrenuti novu priču, u okviru koje izgrađujemo najpoželjniju cjelogodišnju destinaciju, i da ćemo zajedničkim snagama podići raznolikost ponude i turističku vrijednost Opatije na puno višu razinu.


Ovo je prvi put da obitelj Lürssen ulaže u turizam s obzirom na to da je želja bila diverzificirati poslovanje. Vlasnik naše grupacije vrlo je ozbiljan i profesionalan i došao je ovamo sa željom da tu i ostane te da investira u ozbiljne projekte.


Jedan od takvih je i inženjerski Lürssen centar u Rijeci, u kojem u idućih pet godina namjerava zaposliti više od stotinu inženjera brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike te IT stručnjake iz područja razvoja softvera. Drago nam je da u svemu tome imamo podršku Vlade premijera Andreja Plenkovića od naših prvih investicija u Hrvatskoj”, objašnjava Mesić za Novac.


Cijeli razgovor koji je s Barbarom Mesić vodila Barbara Ban pročitajte OVDJE.