Odlični rezultati

Popunjenost u LRH u srpnju čak 120 posto bolja nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Već se bilježi puno veći postotak noćenja za kolovoz u odnosu na kolovoz lani, najveći broj gostiju dolazi izravno ili preko online agencija, i to iz Njemačke, Austrije, Mađarske i HrvatskeNajveća kvarnerska turistička tvrtka Liburnia Riviera Hoteli (LRH) ove sezone ima otvoreno 12 objekata i kamp, dok je prošle godine bilo otvoreno samo pet hotela i kamp.


Da se ove godine osjeti oporavak, pokazuju i financijski podaci za prvo polugodište prema kojima je rast prihoda od prodaje povećan za 97 posto u odnosu na lani te je iznosio oko 35 milijuna.


A i aktualnim tijekom sezone u LRH-u su, kažu, zadovoljni.
– Sa zadovoljstvom možemo reći da na razini LRH-a trenutačno imamo 120 posto više zauzetih smještajnih jedinica u srpnju u odnosu na srpanj 2020. te već sada bilježimo puno veći postotak noćenja za kolovoz u odnosu na kolovoz prošle godine, kažu u LRH.


Pojašnjavaju, naime, kako najveći broj gostiju dolazi izravno ili preko online agencija, njih gotovo 75 posto, dok preostalih 25 posto dolazi preko putničkih agencija ili kroz leisure grupe i MICE segment. Najvažnija tržišta u Liburniji su Njemačka, Austrija, Mađarska i Hrvatska.


Higijenski standardi


– Jak last minute booking za srpanj i kolovoz daje nam visoku stopu zauzetosti smještajnih jedinica, a uvjete rezerviranja i otkazivanja učinili smo maksimalno fleksibilnima te nudimo mogućnost rezervacije i bez kreditne kartice kao garancije dolaska.


Pozitivnim su brojevima doprinijeli i visoki higijenski standardi u našim objektima. Osigurali smo sigurnost svim gostima bez odricanja od udobnosti i vrhunskog gostoprimstva i to se najbolje vidi na rezultatima koje trenutačno ostvarujemo.


Od prvog smo dana vjerovali u svoj tim i optimistično smo se pripremali za ovu turističku godinu te nam se sada to sve vraća. Unatoč pandemiji COVID-19, uz podršku Vlade i Ministarstva turizma i sporta te naše lokalne zajednice, vrlo smo uspješno ušli u ovu sezonu i nadamo se da će se takvi rezultati nastaviti, ističu.


U prvom su polugodištu poslovni prihodi tvrtke iznosili 52,9 milijuna kuna, što je 112 posto više u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine, pokazuju rezultati poslovanja za prvih pola godine.


Na ostvarene je poslovne prihode prvenstveno utjecao rast prihoda od prodaje, koji je dakle, povećan za gotovo dvostruko kao posljedica povećanja obujma i djelomičnog oporavka poslovanja u odnosu na usporedno razdoblje prethodne godine kada je većina hotela bila zatvorena.


Glavnu stavku prihoda od prodaje pak čine prihodi pansiona koji su u razdoblju prvog polugodišta iznosili 27,4 milijuna kuna, što je 112 posto više u odnosu na 2020.


Mjere Vlade


Naime, uslijed povoljnije epidemiološke situacije tijekom ožujka otvoreni su hotel Bellevue, Vila Abbazia te Hotel Imperial. Povećana potražnja za turističkim kapacitetima nastavila se tijekom travnja i svibnja, i to, ističu u LRH-u, odličnim odazivom MICE segmenta te osobito tijekom lipnja gdje je zabilježen snažan ulazak individualnog kanala prodaje.


Tako su do kraja lipnja otvoreni svi hoteli koji su bili predviđeni za komercijalno poslovanje. Što se tiče fizičkih pokazatelja, u prvih šest mjeseci ostvareno je 66.918 noćenja, što je čak 89 posto više nego lani. To je povećanje, međutim, pratio i rast prihoda po smještajnoj jedinici od 112 posto.


Ostali su poslovni prihodi ostvareni u visini od 18,2 milijuna kuna te su 181 posto veći u odnosu na usporedno razdoblje 2020. godine, i to kao posljedica nastavka korištenja mjerama Vlade za što je dobiveno 13,5 milijuna kuna.


Riječ je, dakle, o potporama za očuvanje radnih mjesta te oslobođenje od vezanih poreznih obveza, kao i dodjeli potpore u obliku subvencionirane premije. Poslovni rashodi u promatranom razdoblju iznose 119,3 milijuna kuna, što je rast od 20 posto.


U LRH-u su naveli kako je u konačnici financijski rezultat u prvom polugodištu »u minusu« 1,8 milijuna kuna čemu su glavni razlog povećani kamatni troškovi po kreditnim plasmanima uslijed novog zaduženja u prosincu prošle godine.


Lanjsku je godinu Društvo završilo s gubitkom od 161 milijun kuna. Prema najavi za Glavnu skupštinu LRH-a, gubitak će se rasporediti na način da se dio od 27 milijuna kuna nadoknadi iz zadržane dobiti, a razlika u iznosu od 134 milijuna kuna evidentira kao preneseni gubitak.


Kirigin: Iskorak u novu fazu razvoja destinacije


Kao što je poznato, 25 posto plus jednu dionicu LRH-a i dalje drže četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave kroz tvrtku Nova Liburnija.


Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije, kazao je kako rezultate poslovanja LRH-a treba promatrati u kontekstu pandemije koja je unijela znatne promjene u svakodnevnom životu pa tako i u gospodarstvu na globalnoj razini.


– Dobri turistički rezultati ostvareni u ovoj sezoni pokazuju kako su prilagodbe ovim okolnostima nužne i da svi zajedno moramo uložiti napore da održimo dobru epidemiološku situaciju kako nam se ne bi ponovio kolovoz 2020. godine.


Stoga želim iskazati umjereni optimizam i naglasiti da ova godina treba biti poticaj novim investicijama i iskorak u novu fazu razvoja naše destinacije, rekao je Kirigin.