Stečaj Kaltenberg Adrie

Pivovara s Kukuljanova mora se što prije riješiti zaliha. Pivu se približava istek roka trajanja, ne može dočekati novo ročište

Orjana Antešić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Zalihe proizvedenoga piva jedina su imovina Kaltenberg Adrije koja nije opterećena hipotekama, a budući da se pivu približava istek roka trajanja, tročlani Odbor vjerovnika morat će hitno odlučiti o njegovoj prodaji uoči novog stečajnog ročišta zakazanog za 27. travnja. Prema procjenama, radi se o desecima tisuća litara pivaRIJEKA – Neprodane zalihe piva razlogom su da je istovremeno s otvaranjem stečaja nad pogonima Kaltenbergove pivovare na Kukuljanovu Trgovački sud u Rijeci oformio i Odbor vjerovnika koji će odlučiti o načinu i uvjetima unovčenja ove gotovo jedine njihove imovine koja nije opterećena hipotekama. Glavni razlog zašto se ide u ovu hitnu prodaju jest činjenica da se dobrom dijelu tih zaliha gotovog piva opasno približava istek roka trajanja te da ih je potrebno, ako je moguće, unovčiti čim prije, svakako prije idućeg ročišta zakazanog za 27. travnja jer će tada biti prekasno.


Obveze i dugovanja


Novoimenovani stečajni upravitelj Kaltenberg Adrie Diego Debeljuh kazao je kako u ovom trenutku još uvijek ne može precizirati o kojim je točno količinama riječ, no sve upućuje da je riječ o nekoliko desetaka tisuća litara piva za koje se čim prije treba pokušati naći kupac odnosno kupci. Po kojoj cijeni i na koji način, odlučit će tročlani Odbor vjerovnika sastavljen od predstavnika države, Erste banke i radnika.


Upravo su zalihe gotovog piva na Kukuljanovu bile razlogom zbog kojeg je sud početkom prosinca, još prije formalnog otvaranja stečaja nad Kaltenbergom, donio privremenu zabranu raspolaganja imovinom tvrtke bez prethodne suglasnosti Diega Debeljuha, tada privremenog stečajnog upravitelja. Prema navodima Debeljuha, radilo se o pedesetak tisuća litara piva koje su se odlukom uprave sredinom prosinca trebale isporučiti kupcu u Grčkoj. Problem je bio, navodno, u nepostojanju bankovne garancije ili nekog drugog instrumenta osiguranja plaćanja od strane tog dotičnog kupca, tim više što je privremeni stečajni upravitelj u tom trenutku imao uvid u listu dužnika slijedom koje je Kaltenberg od svojih kupaca na račun isporučene robe u drugoj polovici prošle godine potraživao nemali iznos od oko tri milijuna kuna.

Prijedlog za otvaranje stečaja zbog nesposobnosti plaćanja koncem studenog prošle godine uložila je sama uprava Kaltenberga. U tom setrenutku račun tvrtke već nalazio u dvotjednoj blokadi zbog dospjelih obveza, ponajprije na račun neplaćenog PDV-a. Pritom je apostrofirana činjenica kako se kod nadležnih državnih instanci nije naišlo na razumijevanje da se dug s osnova PDV-a i trošarina u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna obročno otplati kroz dvije godine. Čini se, međutim, da je to bio tek neposredni okidač, u najboljem slučaju, a da je zapravo ključ svega u odluci vlasnika, njemačke kompanije Schlossbrauerei Kaltenberg Irmingard Prinzessin von Bayern Gmbh da više neće pokrivati operativne gubitke tvrtke na Kukuljanovu. Jer Kaltenberg Adria od svojeg je osnivanja poslovala s gubitkom koji su se nadomješćivali dodatnim kapitalom od osnivača. Sama uprava u prijedlogu za otvaranje stečaja spominje kako je pored inicijalnih 35 milijuna kuna, njemački vlasnik tijekom 2018. i 2019. godine uložio dodatnih 26 milijuna kuna dok su lani, u ionako otežanim uvjetima uslijed pandemije i lockdowna, uskočili sa šest milijuna kuna.


U 2019. prihodi 16,4 mil. kn., rashodi 33,3 milijuna kuna

Prema podacima Poslovna.hr Kaltenberg Adria u 2019. godini poslovao je sa 16,4 milijuna kuna prihoda, dok su im rashodi bili dvostruko veći – 33,3 milijuna kuna. Gubitak na kraju godine iznosio je tako 16,9 milijuna kuna, a iz 2017. i 2018. godine ukupno je preneseno još oko 20 milijuna kuna minusa. Iz bilance za 2019. godinu kratkoročne obveze tvrtke, dakle one unutar godinu dana, iznosile su 10,1 milijun kuna, od čega se najveći dio odnosio na obveze prema dobavljačima koje su tada iznosile blizu 6,6 milijuna kuna.


– S obzirom na to da bi daljnje poslovanje zahtijevalo dodatna ulaganja za pokrivanje operativnog gubitka, između 300.000 i 400.000 kuna mjesečno, vlasnik je donio odluku o prestanku daljnjih ulaganja, zaključuje se u prijedlogu za pokretanje stečaja koji su podnijeli članovi uprave Kaltenberg Adria Gordan Putanec, Klaus Dieter Nicola i Karl Rupprecht Prinz von Bayern.


Realna vrijednost


U svom izvješću kao privremeni stečajni upravitelj Diego Debeljuh konstatira kako je ta odluka vlasnika dovela do toga da je u drugoj polovici prošle godine »došlo do stvaranja znatnog duga prema dobavljačima roba i usluga, kao i prema poslovnoj banci za odobrene kredite«. Prema dokumentaciji koju je priložila sama uprava, dug prema dobavljačima iznosio je 5,1 milijun kuna, konstatira Debeljuh u svom izvješću. Problem je i što bilanca Kaltenberg Adrie iskazuje prezaduženost tvrtke. Prema iskazanoj knjigovodstvenoj vrijednosti, materijalna imovina tvrtke iznosi 89,9 milijuna kuna dok se iskazane obveze s osnova zajmova, dobavljača, zaposlenika i doprinosa penju na 96,6 milijuna kuna – navodi se u izvješću stečajnog Diege Debeljuha. Pritom se konstatira da se tek treba utvrditi koja je realna vrijednost imovine po procjeni sudskog vještaka dok će se na ispitnom ročištu, zakazanom za konac travnja, utvrditi i točne iznose tražbina vjerovnika.


U stečajnoj imovini vjerojatno i poslovni udio u tvrtki Hi-ka

Za pretpostaviti je da će se među imovinom Kaltenberg Adrije u stečaju do idućeg ročišta naći i poslovni udio u tvrtki Hi-ka, koja se bavi distribucijom pića i sjedište joj je na istoj adresi na Kukuljanovu. Riječ je o nekadašnjoj firmi Hirter sa Škrljeva, a ulaskom Kaltenberg Adrije u vlasničku strukturu početkom 2018. godine mijenja i ime i sjedište. Kao suosnivač vodi se austrijski Privatbraurei Hirt Vertrieb GmbH. Prema posljednjim javno dostupnim podacima Hi-ka je u 2019. godini ostvarila prihode od 8,5 milijuna kuna i minus od 762.000 kuna, ali imali su i potraživanja kupaca od blizu 1,4 milijuna kuna. U upravi tvrtke Hi-ka je i Gordan Putanec.


Tijek stečajnog postupka Kaltenberg Adrie uvelike će odrediti i činjenica da su sve nekretnine na Kukuljanovu, kao i oprema u pogonu opterećene hipotekama, odnosno razlučnim pravom Erste banke u korist osiguranja kredita od 5,4 milijuna eura. Riječ je, podsjetimo, o kompleksu koji se nalazi na parceli od oko 10.000 četvornih metara, s proizvodnim pogonom, upravnom zgradom, skladištem, trgovinom i restoranom koji je, spomenimo i to, mnogim Riječanima bila omiljena gastrodestinacija.


Pomoć države


Nakon pokretanja stečajnog postupka u pivovari na Kukuljanovu krajem prošle godine vodilo se još 29-ero zaposlenih, kojima nisu isplaćene plaće za studeni i prosinac. Riječ je o zaposlenima u pogonu i administraciji, dok su otkazi djelatnicima u restoranu, koji je već otprije zatvoren zbog pandemije, otkazi već ranije uručeni. Kaltenberg Adria, spomenimo i to, nekad je zapošljavao 42 radnika, bez članova uprave, što je vidljivo i iz popisa tvrtki iz ožujka prošle godine o isplaćenim državnim potporama za očuvanje radnih mjesta uslijed proljetnog lockdowna, slijedom čega je Kaltenbergu isplaćeno 134.875 kuna. Prema preliminarnom izračunu stečajnog, dugovanja po osnovi neisplaćenih plaća za studeni i prosinac, otpremnina i drugih davanja premašuju 900.000 kuna. No kolika su točno potraživanja radnika, kao i pouzdaniji odgovor hoće li i koliko od tih svojih potraživanja uspjeti dobiti, znat će se nakon idućeg ročišta. Ono na što zasad mogu koliko-toliko računati jest iznos od tri minimalne plaće, koji osigurava državna Agencija za osiguranje radničkih tražbina, te ulazi u trošak stečajnog postupka.