Najpogođeniji sektor

Pitali smo ugostitelje što misle o mogućem potpunom otvaranju najesen. Reakcije su – dvojake

Alenka Juričić Bukarica

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ako budemo imali bolesnu naciju, nećemo imati za koga raditi, kazao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a. Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, kaže da će ukidanje mjera pomoći dati priliku ugostiteljima da zarade plaćuHoće li Hrvatska u dogledno vrijeme ići prema britanskom modelu ili ne, tek će se vidjeti, no ovu je mogućnost najavio premijer Andrej Plenković nakon ovotjedne tematske sjednice GSV-a o pandemiji koronavirusa.


Za očekivati je da će Hrvatska još postrožiti epidemiološke mjere za trajanja turističke sezone, da bi se ujesen krenulo s njihovom relaksacijom, a moguće i ukidanjem. Premijer je, naime, rekao kako se u tome u konačnici slaže s izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića.


Među najpogođenjim djelatnostima tijekom pandemije našlo se ugostiteljstvo koje je dobrim dijelom zatvaranje preživjelo uz ekonomske mjere pomoći države, među kojima su tu prije svega bile mjere za zaposlene, kao i mjera nadoknade fiksnih troškova.
Međutim, jasno je da se s ukidanjem ograničenja više neće moći računati na državna sredstva.


Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK), govoreći o mogućem ukidanju svih ograničenja nakon sezone, kazao je kako je to ustvari dvosjekli mač.


– Nisam za to da pustimo da se zaraze svi koji nisu cijepljeni kako bismo došli do imuniteta krda, i da opet napunimo bolnice. Ipak mislim da moramo voditi računa i o starijima koji nisu cijepljeni, neću ulaziti zašto nisu, ali o njima ipak moramo voditi računa jer će biti najviše ugroženi.


Ako će to poboljšati posao, ali i ako ćemo sačuvati zdravlje, onda to pozdravljam, međutim, ipak bi trebalo prije vidjeti kako će se situacija razviti u drugim državama poput Britanije gdje su već krenuli s takvim režimom, kazao je Smolić.Na pitanje što je sa sezonom i mogu li ugostitelji preživjeti bez pomoći države, dodao je kako se najavljuje pooštravanje mjera za dalmatinske županije, ali i kako je pitanje je li to zakašnjela reakcija.


Sankcije prekršiteljima


– Iskreno, strah me je li to pooštravanje uvedeno na vrijeme, ali moramo pokušati spasiti što se od sezone spasiti može. Želim naglasiti da mi je najviše žao da se u Hrvatskoj ne držimo epidemioloških mjera.


Da se držimo, uvjeren sam da bismo imali dosta dobre rezultate i osiguranu budućnost svojih poslova. Nažalost, svi vidimo da se najveći dio toga ne drži. Kad je u pitanju cijepljenje, tu možemo apelirati na ljude, ali što se tiče strožih mjera, tu nemamo što više apelirati, već treba sankcionirati one koji mjere krše.


I to je stvarnost, nema smisla da se zavaramo. Ili ćemo završiti u novom lockdownu. Osobno mislim da su sankcije puno bolje rješenje. A što se tiče najava da bi se sva ograničenja nakon sezone mogla ukinuti, logično je očekivati da neće biti ni ekonomskih mjera pomoći gospodarstvu.


Ako je sve otvoreno, nemamo što u tom smislu očekivati. I iz tog razloga je to možebitno popuštanje dvosjekli mač. A ako budemo imali bolesnu naciju, nećemo imati za koga raditi.


Mi i dalje stojimo iza toga i to tražimo od Vlade da ekonomske mjere pomoći moraju postojati dok god bude ograničenja. A za dalje nemamo što niti očekivati, ako nema ograničenja, nema mjera pomoći, sve je na tržištu, i tu moramo biti realni, kazao je Smolić.


Ukazao je kako se ugostiteljstvo sigurno neće brzo oporaviti i zbog toga se već godinama inzistira, a sada pogotovo, na poreznoj reformi, odnosno snižavanju PDV-a u ugostiteljstvu.


Bolja sezona


– Imamo obećanja da ćemo, kada stanu ograničenja i ekonomske mjere, razgovarati o PDV-u na piće od 13 posto. Dugoročno je to jedino rješenje i doista se nadam da će to stvarno biti ozbiljno na stolu i da će to biti jedna od sljedećih poreznih reformi, kazao je predsjednik hrvatskog Ceha ugostitelja, ukazujući kako sezona još nije odrađena, dapače, iako je na nekih 70 posto iz 2019., već sutra može biti drugačije.


Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, na moguće ukidanje ograničenja ujesen je kazala kako to za ugostiteljstvo znači da se napokon može normalno raditi.– Svi živimo za dan kada ćemo moći raditi bez restrikcija, jer nema te ekonomske pomoći koja nam može nadoknaditi naš rad. A što će biti, vidjet ćemo, pitanje je hoće li potpuno otvaranje uopće biti epidemiološki moguće.


Te hoće li se ići na britanski ili, možda, austrijski model koji pretpostavlja COVID-potvrde za ulaz, kazala je Tabak, dodajući također kako je za očekivati da se s ukidanjem ograničenja ukidaju i ekonomske mjere pomoći, ali će ugostitelji imati priliku zaraditi svoju plaću.


Govoreći o aktualnoj sezoni, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja kazala je kako je sezona trenutačno puno bolja nego lani, kao i da bi trebala biti ipak znatno duža od 15. kolovoza.


Za preživjeti ugostiteljima treba i dobar rujan, a u konačnici i zima, s obzirom na to koliko cijela situacija s pandemijom traje.


Podsjetila je i kako je pandemija trajno »zatvorila« oko 1.200 ugostiteljskih objekata kao i kako je čak 42 posto ugostitelja u blokadi.