DZS

Nastavak oporavka: U Hrvatskoj industrijska proizvodnja porasla 11. mjesec zaredom

Hina

Rast proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 10,4 posto, u proizvodnji energije.U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja porasla 11. mjesec zaredom, za 2,7 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla 2,7 posto.


To je sporiji rast nego u rujnu, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 2,8 posto, ali već 11. mjesec zaredom kako se oporavlja.
Rast proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 10,4 posto, u proizvodnji energije.


S rastom od 8,7 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla 3,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,4 posto.


Pala je samo proizvodnja intermedijardnih proizvoda, za 3,1 posto.


Nastavak oporavka od koronakrize


Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih deset mjeseci ove godine porasla je za 7,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.


U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po prvim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i na početku četvrtog tromjesečja.


„Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju usporavanje, pri čemu se kao ograničavajući faktori za poslovanje ističu manjak radne snage i financijska ograničenja. S druge strane, oporavak vanjske potražnje i učinak niske prošlogodišnje baze čimbenici su koji trebali nastaviti podržavati nastavak solidnog oporavka obujma industrijske proizvodnje u ovoj godini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.