Obnovljivi izvori

Na Sjevernom Jadranu pokreće se projekt doline vodika, evo o čemu se radi

Portal Novi list

Ilustracija bicikla na tekući vodik / Foto Davor Kovačević

Ilustracija bicikla na tekući vodik / Foto Davor Kovačević

Ulaganja su usmjerena na uspostavu proizvodnje obnovljivog vodika i uspostavu šest stanica za punjenje vodikomDržavni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je u Novoj Gorici u Sloveniji na konferenciji o pokretanju aktivnosti vezanih uz projekt doline vodika Sjeverni Jadran prilikom koje je otvorena i prva punionica vodika.


Ovaj projekt poseban je segment međunarodne suradnje vezan uz uspostavu i jačanje gospodarstva temeljenog na vodiku. Radi se o svjetskoj inicijativi jer je na pet kontinenata uspostavljeno ukupno 36 potencijalnih dolina vodika.


“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priprema Nacionalnu strategiju za vodik koja će predstavljati nacionalnu viziju razvoja gospodarstva temeljenog na vodiku.
Pokrivat će sve segmente, od proizvodnje obnovljivog vodika, njegovog skladištenja i distribucije do korištenja obnovljivog vodika u svim sektorima, a njeno usvajanje predviđeno je za prvo tromjesečje 2022. godine.


Ulaganja usmjerena na uspostavu proizvodnje obnovljivog vodika i uspostavu šest stanica za punjenje vodikom dio su našeg Plana oporavka i otpornosti.


Pokretanje projekta doline vodika za Hrvatsku je važan korak koji predstavlja pojačan i koordiniran međunarodni angažman nužan za postizanje ambicioznih europskih klimatskih ciljeva”, izjavio je na konferenciji državni tajnik Milatić.


Republika Hrvatska uključena je u projekt doline vodika Sjeverni Jadran zajedno s talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia i Republikom Slovenijom, a cilj suradnje je osigurati vidljivost unutar Europske unije te osigurati vodeću poziciju ove tri države unutar jugoistočne Europe koja još uvijek nema dovoljno razvijen potencijal za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.


Doline vodika trebaju osigurati vidljivost kojom će se privući dodatna ulaganja u regije i države koje su uspostavile dolinu vodika, ali i lanac vrijednosti od proizvodnje do korištenja vodika.


Time se nastoje privući investicije na svjetskoj razini i osigurati prepoznatljivost pojedinih regija po pitanju vodikovih tehnologija.