Suradnja s Thyssenkruppom

MOL priprema teren za širenje proizvodnje petrokemikalija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

MOL planira do 2030. povećati udio poslovanja s petrokemikalijama u rezultatima grupe kroz ulaganje u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu, vrijedan 1,2 milijarde euraMađarska naftna i plinska grupa MOL otvorila je u ponedjeljak u Szazhalombatti centar za istraživanje i razvoj poliola u sklopu širenja poslovanja s petrokemikalijama, udružujući snage s njemačkim Thyssenkruppom.


MOL planira do 2030. povećati udio poslovanja s petrokemikalijama u rezultatima grupe kroz ulaganje u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu, vrijedan 1,2 milijarde eura.


U sklopu tog plana uspostavili su u rafineriji Danube 10 milijuna eura vrijedan centar za istraživanje i razvoj koji će ispitivati fizikalno-kemijska svojstva poliola te laboratorijske testove i eksperimentalnu primjenu iz njih dobivenih poliuretanskih pjena.
U financiranju projekta sudjeluje i državni Nacionalni ured za istraživanje, razvoj i inovacije sa 483,3 milijuna forinti (1,34 milijuna eura).


Do srpnja 2022. u novoizgrađenom bi centru trebalo biti razvijeno najmanje 10 razreda poliola, objavila je mađarska kompanija.


Projekt MOL-a „Istraživanje i razvoj razreda polieter poliola s tržišnim potencijalom“ koji Nacionalni ured za istraživanje, razvoj i inovacije podržava s 483.269.279 HUF također će se najvećim dijelom provoditi u novootvorenom istraživačkom centru.


MOL je također s njemačkim Thyssenkruppom potpisao sporazum o istraživanju i suradnji, koji bi dvije kompanije trebao olakšati ulazak na tržište poliola. Njemačka kompanija pružat će tehnološke i inženjerske usluge a MOL će proizvoditi i nabavljati proizvode na bazi poliola.


Laboratorij opremljen najsuvremenijim alatima i instrumentima i ekipa stručnjaka stvorit će uvjete za kreiranje proizvoda i za njihovu proizvodnju u tvornici poliola u Tiszaújvárosu, istaknuo je izvršni potpredsjednik grupe MOL Gabriel Szabo.


Zajedničko istraživanje i razvoj trebali bi utrti put osvajanju novih tržišta, kojima se MOL okreće proizvodnjom poliola, naglasio je Sami Pelkonen, glavni izvršni direktor za kemijske i procesne tehnologije u Thyssenkruppu.


Mađarska kompanija planira također surađivati s laboratorijima mađarskih sveučilišta i neovisnim istraživačkim institutima radi uspoređivanja i evaluacije rezultata mjerenja, navodi se u priopćenju.