Terminal

Lürssen otvorio inženjerski centar: Želimo da Rijeka postane svjetski centar inovacija u pomorstvu

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U Putničkom terminalu smjestile su se tvrtke iz grupacije koje zapošljavaju više od stotinu inženjera i stručnjaka u brodogradnji i pratećim industrijama.Želja nam je da Rijeka postane u svjetskim razmjerima prepoznati centar inovacija u pomorstvu, rekao je Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe, na otvaranju novouređenih prostora u Putničkom terminalu u kojemu su se smjestile tvrtke iz grupacije koje zapošljavaju više od stotinu inženjera i stručnjaka u brodogradnji i pratećim industrijama.


Foto galerija: Lürssen otvorio ured u riječkom Terminalu Foto: Sergej Drechsler


Otvaranju novog inženjerskog centra nazočili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, čelnici ACI-ja koji zajedno s Lürssen-ovom tvrtkom Gitone grade novu marinu u Porto Barošu, Lučke uprave Rijeka te brojni drugi uzvanici iz pomorskog, brodograđevnog i nautičkog sektora.


Foto Sergej Drechsler
Lürssen grupa koja posluje više od 140 godina i vodeći je graditelj velikih luksuznih jahti, svoj ured na Kvarneru pokrenula je kako bi dodatno unaprijedila svoje svjetski poznato poslovanje s luksuznim mega jahtama.


Ured u Rijeci služi kao centar za dizajn jahti te razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji.


Foto Sergej Drechsler


Peter Lürssen je naglasio kako novootvoreni centar okuplja nekoliko tvrtki iz grupacije, koje se bave projektiranjem, istraživanjem i razvojem u gradnji brodova.


– Hrvatska je zemlja brodograditelja. Ima dugu tradiciju, a kroz dugo vremensko razdoblje i uspješnu tradiciju gradnje brodova.


Hrvatska u globalu, a posebno Rijeka, uspješno školuje vrlo velik broj inženjera brodogradnje i ostalih stručnjaka koji pokrivaju sve aspekte brodograđevnog sektora, kao i pomorskog gospodarstva općenito, rekao je Lürssen.


Foto Sergej Drechsler


Izrazio je posebnu zahvalnost riječkom Sveučilištu i rektorici Snježani Prijić Samaržija, na vrlo dobroj suradnji, kao i na školovanju inženjera na riječkom sveučilištu.


Riječki centar, koji već zapošljava više od stotinu inženjera, od ukupno 800 koliko ih radi u grupaciji, prema Lürssen-ovim riječima, predstavlja novu snagu unutar grupacije, a poslovat će kao integralni dio brodograđevne mreže Lürssen grupe.


Foto Sergej Drechsler


– Naši inženjeri u Rijeci pokrivat će različita područja, među kojima su gradnja jahti i drugih vrsta brodova, ali i istraživanje i razvoj u mnogim segmentima tržišta, poput razvoja plovila bez posada, automatizacije i digitalizacije, korištenja vodika i sintetičkih goriva, kao i tehnologija za pretvaranje otpada u izvor energije i neutralizacije opasnih otpada.


Ideja je da riječki centar sudjeluje u svim segmentima našeg poslovanja, rekao je Lürssen.


Foto Sergej Drechsler


Dodaje kako njegova kompanija posluje već gotovo 150 godina, pri čemu je ključni čimbenik u uspješnosti poslovanja bilo i ostalo nalaženje ravnoteže između inženjerskog posla i postojećih rješenja i razvoja tehnologija za budućnost.


Lürssen je govorio i o novim tehnologijama, kao i o potrebi za stručnim kadrovima koji će te tehnologije razvijati, a jedan od centara tog razvoja, prema njegovim riječima, bit će upravo Rijeka.


Foto Sergej Drechsler


– Zbog toga ćemo unapređivati rad našeg centra, kao i suradnju s riječkim i drugim sveučilištima, te s našim partnerima, rekao je Lürssen.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako je otvaranje ureda Lürssen grupe u prostorima Putničkog terminala prvi korak ka revitalizaciji prostora riječke putničke luke i Porto Baroša.


Foto Sergej Drechsler


– Ovdje je stotinu mladih stručnjaka našlo posao, a uz ovakav ured siguran sam da im neće nedostajati inspiracije i kreativnosti.


Vjerujem da ćemo privući i dio zaposlenika Lürssen-a iz Bremena, jer sam zajedno s rektoricom Prijić Samaržija posjetio urede grupe u tom njemačkom gradu, a dio tamošnjih zaposlenika je izrazio interes da dio svojih aktivnosti obavlja u Rijeci.


Foto Sergej Drechsler


Rijeka je grad izgrađen na temeljima industrije, pomorstva i brodogradnje, uvijek otvoren za sve koji u njega dolaze, a u narednih nekoliko godina promijenit će svoje lice, prvenstveno s mora.


Svi koji budu u Rijeku dolazili brodovima, za nešto više od dvije godine imat će ovdje najmoderniju marinu, koju zajednički grade Lürssen grupa i ACI, najveći lanac nautičkih marina na Mediteranu, rekao je Filipović.


Foto Sergej Drechsler


Naglasio je kako ACI i Lürssen investiraju u marinu u Porto Barošu, s mogućnošću širenja na cijelu Putničku luku, odnosno prostor od Rive Boduli, do De Franceschijevog gata.


Ministrica Brnjac je kazala kako je Hrvatska zemlja dugogodišnje pomorske tradicije, a nautički turizam je jedan od najistaknutijih dijelova turističke ponude.


Foto Sergej Drechsler


– Iznimno smo zadovoljni jer Grad Rijeka postaje centar izvrsnosti u maritimnoj industriji.


Grupacija Lürssen donosi inovativnost, povezivanje tradicionalnog poslovanja s novim tehnologijama, ulaganje u ljudske potencijale i otvaranje novih radnih mjesta za hrvatske stručnjake, što vlada Republike Hrvatske posebno pozdravlja.


 


Foto Sergej Drechsler


Ovo je logični slijed poslovanja grupacije i Lürssen i ACI-ja u maritimnom sektoru koji se vezuje uz buduću luku nautičkog turizma u Rijeci, najveću investiciju u nautičkom sektoru u Hrvatskoj.


Nova marina bit će otvorena 2025 godine, a investicija je vrijedna čak 360 milijuna kuna.


Foto Sergej Drechsler


Zahvaljujući prirodnim ljepotama, ponudi nautičkih marina i najma plovila, nautički turizam nas pozicionira kao jednu od najznačajnijih destinacija na Mediteranu.


Prema podacima iz sektora chartera, u ovoj godini bilježimo čak 107 posto veći broj noćenja, u odnosu na prošlu godinu, a već smo na 85 posto u odnosu na 2019. godinu.


Foto Sergej Drechsler


Ovi rezultati potvrđuju da se Hrvatska u segmentu nautičkog turizma razvija kao cjelogodišnja destinacija visoke kvalitete, rekla je ministrica.


Prisutnima se obratio i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, izrazivši zadovoljstvo projektima gradnje marine i formiranja Lürssen-ovog razvojnog centra u Rijeci.


Foto Sergej Drechsler


 


Hlača je kazao kako su prvi pregovori s Lürssen grupom započeli još prije dvije godine, kada su prezentirane razvojne mogućnosti u riječkoj luci.


– Nakon dvije godine, veliko mi je zadovoljstvo da vidimo prve korake koji idu prema onome što svi želimo u riječkoj luci, da Rijeka dobije pristup moru kakav možemo samo zamisliti.


Foto Sergej Drechsler


Danas vidimo u kom smjeru ide taj razvoj, vidimo velik broj stručnih mladih ljudi koji su već sada našli ovdje posao i egzistenciju.


Za otprilike dvije godine nedaleko od ovog mjesta, u Porto Barošu, očekujemo novu marinu koja će biti kruna svih naših aktivnosti na revitalizaciji Putničke luke, rekao je Hlača.