HNB

Kamate nastavljaju silaznom putanjom, evo zašto je to važno

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Budući da su troškovi, odnosno kamate na depozite u padu, onda padaju i kamatne stope na kredite. Zasad se taj trend dodatno nastavlja iako je na pomolu gospodarski oporavak te neki već upozoravaju na moguću promjenu trendaHrvatska narodna banka objavila je jučer nove vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS). Objavljene su vrijednosti NRS-a za prvo tromjesečje 2021. godine, a usporedba tih podataka s podacima za prethodna tromjesečja pokazuje da se nastavlja višegodišnji trend pada NRS-a, izvijestili su iz HNB-a.


Kažu da su indeksi NRS-a koje HNB izračunava u prvom tromjesečju 2021. uglavnom zabilježili pad sličan onome iz prethodnog tromjesečja.


NRS je stopa prosječnih troškova izvora sredstava hrvatskoga bankovnog sektora, kao što su depoziti pravnih i fizičkih osoba i drugi izvori, a kretanje NRS-a se onda »prenosi« i na kretanje kamatnih stopa na kredite krajnjim korisnicima, i to konkretno na one čije su kamatne stope promjenjive i vezane uz ovaj pokazatelj.
I do sada je kamatna politika poslovnih banaka slijedila kretanje referentnih kamatnih stopa koje, uz NRS, mogu biti euribori i druge. Budući da su troškovi, odnosno kamate na depozite u padu, onda padaju i kamatne stope na kredite.


Zasad se, eto, taj trend dodatno nastavlja, iako je na pomolu gospodarski oporavak te neke relevantne institucije već upozoravaju na moguću promjenu trenda. No, ipak se ne očekuje da će to biti u kratkom roku, jer monetarna politika središnjih banaka i nadalje ostaje ekspanzivna.


Stoga, čini se da se trend pada kamata na depozite, a onda i na kredite – nastavlja. U HNB-u podsjećaju da se NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju na njihovim internetskim stranicama četiri puta godišnje.


Ovaj put, od 24 indeksa NRS-a koje HNB objavljuje, u prvom tromjesečju ove godine povećao se samo tromjesečni dolarski indeks, i to za jedan bazni bod (0,01 postotni bod).


Kunski indeksi smanjili su se u malo većem broju od eurskih, a sva smanjenja kunskih i eurskih indeksa iznosila su jedan ili dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda).


Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, indeksi 6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK, smanjila su se u prvom tromjesečju 2021. za jedan, odnosno za dva bazna boda, te sada iznose 0,11 posto, odnosno 0,13 posto.