Dramatičan pad

Bitcoin u nekoliko dana izgubio 50% vrijednosti

Branko Podgornik

Foto Reuters

Foto Reuters

Najpopularnija kriptovaluta gubi vrijednost već od prve polovine studenoga, kada je postigla maksimum od 67 tisuća dolaraKritpovalute na čelu s bitcoinom doživjele su dramatičan pad na burzama, izgubivši u nekoliko dana oko 50 posto vrijednosti u odnosu na dosad najviše razine.


U samo 24 sata, jučer ujutro, poremećaji na burzama odnijeli su bitcoinu, etheru i ostalim kriptovalutama vrijednost u iznosu od oko 130 milijardi dolara, prema procjenama američkog CNBC-a.


Bitcoin je jučer pao na oko 33 tisuće dolara. Ta najpopularnija kriptovaluta gubi vrijednost već od prve polovine studenoga, kada je postigla maksimum od 67 tisuća dolara.
Kriptovalute su izrazito nestabilna i nesigurna imovina s velikim oscilacijama vrijednosti.


Primjerice, bitcoin je izgubio 50 posto vrijednosti i tijekom svibnja prošle godine, ali se potom oporavio.


Kriptovalute se na burzama kreću pod ruku s dionicama poduzeća, koje padaju već od početka godine tempom nezapamćenim još od burzovnog kraha u ožujku 2020. godine, kada je počela pandemija.


Investitori na burzama ovih dana masovno prodaju rizičnu imovinu poput dionica tehnoloških kompanija, pripremajući se za stezanje monetarne politike i povećanje kamata, koje je najavila američka središnja banka (Fed).