HGSS

Mladići BMW-om ušli na skijalište, zaglibili u snijegu, pa ih spašavao HGSS

Šarlota Brnčić

Foto HGSS

Foto HGSS

Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno, apeliraju spašavateljiUnatrag desetak dana spašavatelji zagrebačkog HGSS-a imali su pune ruke posla sa velikim brojem izletnika koje je snijeg izmamio u planine. Kako ističu, mnogi od njih inače ne odlaze u prirodu i nisu svjesni opasnosti koje se po zimi kriju u planinama.


– Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom. Samo u nedjelju 17. siječnja na Sljemenu su zagrebački spašavatelju imali pet akcija spašavanja.


I to sve u periodu od tri sata – između podneva i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. Isto tako, u četvrtak 21.siječnja bilo je šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11.30 do 15.30 sati, ističu iz zagrebačkog HGSS-a
No nije stalo na tome jer je, ovaj vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši ujutro na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu.


– To govori o činjenici sa čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi. Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada.


Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge.


Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno, apeliraju spašavatelji.