Početak sezone

Riječka policija nadzirala vozače mopeda i motocikala, javili kako im je prošla akcija

Šarlota Brnčić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir ŠkomrljNa području Rijeke jučer je prometna policija od 14 do 19 sati provela akciju pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala. Kao i svake godine, na početku sezone vožnje mopeda i motocikla, ova akcija se provodi u suradnji sa osobljem stanica za tehnički pregled vozila.


Uređaji su korišteni za određivanje maksimalne brzine mopeda, što ukazuje na povećanje volumena motora, odnosno uklanjanje brava i promjenu tehničkih (tvorničkih) karakteristika motora.


Tijekom akcije je kontrolirano ukupno 136 vozila, od kojih 32 mopeda i 22 motocikla te je zabilježeno 59 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od tog broja 16 prekršaja su počinili vozači mopeda i motocikala i to 13 mopedista te tri motociklista.
Najviše prekršaja, njih sedam, odnosi se na tehnički neispravne mopede, od 21 mopeda što su testirani na tzv. “valjcima” pa su stoga upućeni na tehnički pregled.


Uz to je zabilježen jedan prekršaj mopedista zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, jedan prekršaj vožnje bez zaštitne kacige, zatim jedan prekršaj u vožnji motociklom prije stjecanja prava upravljanja, kao i jedan prekršaj vožnje mopedom bez upaljenih svjetala te pet drugih prometnih prekršaja vozača mopeda i motocikala.


Svi vozači mopeda i motocikala koji su zatečeni u prekršaju su sankcionirani, kao i ostali prekršitelji, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.