DORH

Riječanin optužen da je širio zarazu: Bio u izolaciji, ali ipak otišao na šalter

Šarlota Brnčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Došao je na šalter jedne ustanove gdje je bio u kontaktu sa više osoba, svjestan da time omogućava izazivanje zaraze virusomOpćinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, podiglo neposrednu optužnicu protiv 47-godišnjaka zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi širenjem i prenošenjem zarazne bolesti.


Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 11. studenog 2020. u Rijeci, znajući da je obolio od zarazne bolesti COVID-19, protivno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u svezi Odluke Ministarstva zdravstva o proglašenju epidemije na području čitave Republike Hrvatske od 11. ožujka 2020; te protivno izrečenoj mu mjeri izolacije u vlastitom domu sa trajanjem od 10. studenog do 19. studenog 2020., napustio stan na adresi prebivališta.


Potom da je došao na šalter jedne ustanove gdje je bio u kontaktu sa više osoba, svjestan da time omogućava izazivanje zaraze virusom, te pristajući na to da svojim postupanjem dovede u opasnost od zaraze sve osobe koje su s njim bile u kontaktu.