Vrhovni sud

Potvrđena presuda riječkog suda za ratni zločin i uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika

Šarlota Brnčić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Suđeno mu je u odsutnosti.Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika Đ. J. i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci. Time je postala pravomoćna presuda kojom je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Suđeno mu je u odsutnosti.


Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća i rušenja sakralnih objekata 1991. za vrijeme oružanog sukoba. Sudjelovao je u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima. Kad je svladan otpor, pri ulasku u selo, zajedno s još dvojicom muškaraca rukovodio je vojnim postrojbama. Zapovjedio je likvidaciju civila, rušenje kuća i sakralnih objekata i pljačku imovine. Ubijeno je najmanje 32 civila, stanovnika sela. Porušen je, znatno oštećen i spaljen dio domaćinstava. Vrjednija pokretna imovina iz tih kuća je opljačkana i odnesena. Razrušena je mjesna župna crkva sa župnim dvorom.


Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će izrečena jedinstvena kazna zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud optuženiku kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost u Republici Hrvatskoj. Kao otegotna okolnost je cijenjeno smrtno stradavanje najmanje 32 civilne osobe koje su ubijene raznim načinima (strijeljanjem, vješanjem, zapaljenjem, izrezani motornom pilom). Cijenjeno je i da je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima, ističu u priopćenju Vrhovnog suda.
Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenih djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano, navodi se u obrazloženju odluke.