Uhićenja u policijsko-uskočkoj akciji

Matija Posavec na ispitivanju u Uskoku u petak, Stjepan Kovač u subotu

Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon Posavca tužitelji će u Uskoku ispitati i županijskog pročelnika Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao natječaje za poslove, ali i predsjednika upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipa KobalaMeđimurski župan Matija Posavec i njegovi suosumnjičenici u petak poslijepodne bit će ispitani u sjedištu Uskoka u Zagrebu, dok će SDP-ovog saborskog zastupnika, bivšeg čakovečkog gradonačelnika, Stjepana Kovača tužitelji ispitati u subotu.


Posavec i Kovač, uhićeni u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. No, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut prije 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko povjerenstvo.


Uskok je skidanje imuniteta tražio zbog “kaznenog postupka, lišavanja slobode i određivanja istražnog zatvora”.
Nakon Posavca tužitelji će u Uskoku ispitati i županijskog pročelnika Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao natječaje za poslove, ali i predsjednika upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipa Kobala.


On je županu navodno dao mito kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru, a mediji navode da je riječ o 10.000 kuna.


Uz Kovač su, pak, suosumnjičeni međimurski policajac Mario Sever te Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane prijeteće poruke. Cilj im je, kako se doznaje, bio da otkriju tko stoji iza internetske stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči posljednjih lokalnih izbora u svibnju.


Kako bi otkrili tko je iza strance s koje su kritizirali Kovača dogovorili su da će mu Ledenčan poslati prijeteće poruke koje će potom prijaviti policiji. Osumnjičeni policajac pritom je navodno tražio da on vodi taj slučaj kako bi o svemu obavještavao Kovača.


Nakon ispitivanja svih osumnjičenika Uskok će priopćiti je li protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage.