Makljaža na autocesti

Policija otkrila sve detalje divljanja torcidaša: “Sve su se dogovorili, a znamo i motiv”

Portal Novi list

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Policija je danas odlučila detaljno opisati sukob s navijačima.Četiri su osobe upucane, ozlijeđeno je najmanje 35 osoba, a uhićeno njih 43 u ogromnoj makljaži stotina torcidaša i policije u subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec.


Prvoj desetorici uhićenih zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom na odmorištu Desinec je određen jednomjesečni istražni zatvor, a velikogorički sud tijekom dana odlučuje  o pritvaranju ostalih privedenih navijača.


Koji je motiv izgreda?


Istražitelji kao motiv izgreda službeno navode nezadovoljstvo navijača Torcide kojima Dinamo nije dopustio ulazak na stadion.
Zbog toga su se, piše u prijavi, pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu, javlja Telegram.Policija je danas odlučila objaviti nove detalje o sukobu s navijačima. Prenosimo njihovo priopćenje:


“Nastavno na događaj kod odmorišta Desinec o kojem smo jučer izvijestili javnost, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 42 osobe starosti od 19 do 44 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘Izazivanje nereda’ tijekom organizirane policijske preprate kombi vozilima i osobnim automobilima ukupno 1500 navijača s utakmice u Zagrebu za Split.


Foto Pixsell


Za navedene osobe se sumnja da su 21. svibnja oko 21.30 sati, kao pripadnici skupine za koje je bila organizirana preprata policijskih službenika, sudjelovali u mnoštvu od oko 250 do 300 osoba koje su na autocesti A1 kod benzinske postaje u Donjem Desincu izašle iz kolone vozila, blokirale prometnicu u smjeru Karlovca, tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napale veći broj policijskih službenika, ugrožavale javni red i mir u većem obimu te prouzročile znatnu materijalnu štetu.Bacali pirotehniku, boce, prometne znakove…


Utvrđena je sumnja da su osumnjičenici, nakon zaustavljanja prometa, trčeći krenuli prema benzinskoj postaji i bacali različita aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, protupožarne aparate, kante za otpad i druge predmete na policijske službenike koji su opservirali benzinsku postaju i pratili kolonu vozila s navijačima.S ciljem uspostavljanja povoljnog stanja sigurnosti, kao i u cilju zaštite života svih osoba koje su se nalazile na tom prostoru, policijski službenici su upotrijebili sredstva prisile nakon čega je uspostavljeno povoljno stanje sigurnosti.


U događaju je ozlijeđeno 20 policijskih službenika i 14 osumnjičenih osoba te su oštećena četiri službena policijska vozila i inventar benzinske postaje.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu dok se kriminalističko istraživanje nastavlja”, objavila je policija.