Među bananama

Policija otkrila detalje akcije zapljene 500 kila kokaina u Luci Ploče, nitko nije uhićen

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Zaplijenili su gotovo 575 kg kokaina iznimno visoke čistoće, koji je prethodno brodom stigao iz Južne AmerikeU luci Ploče zaplijenjeno je više od pola tone kokaina, pronađenog u kontejneru s bananama. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za medije pojasnila detalje akcije.


Policijski službenici su 30. ožujka u suradnji s carinskom upravom proveli akciju u kojoj su zaplijenili gotovo 575 kg kokaina iznimno visoke čistoće, koji je prethodno brodom stigao iz Južne Amerike.


Pero Perić iz dubrovačke policije rekao je kako carina i policija provode pojačan nadzor nad Lukom Ploče i da su im u ovoj akciji pomogli policijski psi, prenosi Jutarnji.
Krim istraživanjem smo utvrdili da ovaj kokain nije bio namijenjen Hrvatskoj, nego je bio namijenjen distribuciji u nama susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna suradnja da se ovo istraži. Krim istraga se nastavlja.


Na pitanje imaju li krijumčari pomoć u luci Ploče, policija kaže kako ne žele spekulirati o tome.


“To se svugdje događa.


Ilegalni prijevoz droge najlakše je distribuirati preko kontejnerskog prometa. Nije luka Ploče izolirani slučaj. U zadnje vrijeme smo se posvetili tome, usmjerili se na to da se distribucija droge preko luke Ploče smanji.


To se događa u svim teretnim lukama u Europi i u svijetu”, rekla je policija na presici.


Iz policije su potvrdili i da zasad nitko nije uhićen te da kriminalističko istraživanje još traje. Rekli su i kako su dosad čekali kako bi vidjeli hoće li netko doći i preuzeti drogu.


“Legalna roba je preuzeta, ilegalna nije”, rekli su iz policije.


Na pitanje bi li rendgen mogao otkriti drogu u kontejnerima, iz policije kažu da on samo pomaže te da je bitno koliko je čovjek koji njime upravlja obučen i koncentriran.


“Puno je nijansi da bi se i uz pomoć rendgena došlo do ovoga. Ovo je rezultat napora policijskih službenika”, kažu u policiji.


Nadaju se da će doći do počinitelja.