Harald Kopitz

Otac ubojica odveden na ispitivanje, progovorio o motivima za svoj monstruozan zločin

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Austrijanac koji je u zagrebačkim Mlinovima ubio troje svoje djece, sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka, tek je danas u bolnici progovorio o svojim motivima za monstruozan zločinAustrijanac Harald Kopitz koji je monstruozno ubio svoje troje djece večeras je i službeno uhićen. Iz bolnice u Vrapču prepraćen je na kriminalističko istraživanje u zagrebačkoj policiji, javlja N1.


Ispitivanje bi se trebalo nastaviti i sutra ujutro.


Nema potrebe za hospitalizacijom


N1 neslužbeno doznaje da je konzilij u Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču zaključio kako nema potrebe za hospitalizacijom oca ubojice u toj ustanovi pa ga je nakon toga preuzela policija.
“Apsolutno smatramo da je uhićeni raspravno sposoban. Nakon što je liječnički konzilij u bolnici Vrapče odlučio da će ga otpustiti – tu nastupamo mi”, rekao je voditelj Službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović u razgovoru za Dnevnik Nove TV.


S obzirom na to da je riječ o stranom državljaninu, tijekom ispitivanja uhićenom će biti osiguran prevoditelj. Nakon ispitivanja, uhićeni će biti predan pritvorskom nadzorniku, a županijskom državnom odvjetniku biti podnesena kaznena prijava, rekao je Petrović.


Ranije je u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče odvezen po preporuci liječnika u KBC-u Sestre Milosrdnice.


Podsjetimo, u subotu oko 2 sata u stanu u zagrebačkim Mlinovima pronađeno je troje najvjerojatnije ugušene djece i njihov 56-godišnji otac koji je pokušao počiniti samoubojstvo te je prevezen na liječenje u bolnicu Sestara Milosrdnica.


Policija je u stan ušla temeljem informacija o najavljenom samoubojstvu zaprimljenih od građana zbog objave na društvenim mrežama,


U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.


Otac ubojica progovorio u bolnici


Index je doznao što je Kopitz o motivima nezapamćenog zlodjela ispričao u KBC-u Sestre milosrdnice.


Austrijanac koji je u zagrebačkim Mlinovima ubio troje svoje djece, sedmogodišnje blizance i četverogodišnjeg dječaka, tek je danas u bolnici progovorio o svojim motivima za monstruozan zločin.


Navodno je ispričao kako mu je teško i da mu je žao što je još uvijek živ.


Kopitz navodi da je dulje vrijeme bezuspješno tražio posao, a istekla mu je najamnina za stan te, kaže, više nije imao kamo otići. U tome Kopitz pronalazi motiv za ovaj nezapamćeni zločin, piše Index.


Zbog opisane situacije sebi je odlučio oduzeti život, no nažalost na tome nije stao. Odlučio je, ispričao je, oduzeti život i vlastitoj djeci kako “ne bi bio sam, već kako bi i djeca bila zajedno uz njega kada umre”.


Opisao je kako je djecu najprije omamio tabletama, a potom ih ugušio. Njegovu verziju priče trebali bi istražiteljima potvrditi toksikološki pregledi.


“Popio sam više od 100 tableta”


Trostruki ubojica vlastite djece u bolnici je rekao i da bi, kad bi imao mogućnost i način, ponovo pokušao samoubojstvo.


Sebe je opisao kao osjećajnu, ali i grubu osobu. Rekao je da se unatrag posljednja tri mjeseca osjećao tužno, potišteno i napušteno, a posljednjih dana očajno, dodajući da više nije vidio nikakvog izlaza iz situacije.


Djelatnici Hitne pomoći su uz Kopitza u noći s petka na subotu našli pet kutija različitih tableta, a Kopitz je u bolnici tvrdio da je popio više od 100 tableta, doznaje Index.


Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:


Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)


Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected])


Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected])