Novi slučaj

Nova prijevara: S računa su joj skinuli tisuće kuna, a sve je počelo naizgled bezazlenim SMS-om

Šarlota Brnčić

Reuters

Reuters

Otvorila je poveznicu u poruci koja je vodila na naizgled vjerodostojnu web stranicu banke, nedugo potom s računa joj je skinuto nekoliko tisuća kunaVukovarsko-srijemska policija zabilježila je novi slučaj računalne prijevare i to putem krivotvorene mrežne stranice banke.


Naime, 24-godišnjakinja iz Gunje podnijela je kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je jučer na mobitel primila sms poruku, koja joj se činila kao vjerodostojna poruka njene banke, sa zahtjevom za ažuriranje aplikacije internet bankarstva.


Otvorila je poveznicu u poruci koja je vodila na naizgled vjerodostojnu web stranicu banke, gdje je potom upisala svoje osobne i financijske podatke te bankovne vjerodajnice koje je autorizirala otiskom prsta.
Nedugo zatim, banka ju je obavijestila o sumnjivim transakcijama na njenom bankovnom računu s kojeg je isplaćen iznos od više tisuća kuna te je shvatila da je prevarena.


Protiv počinitelja policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Računalna prijevara.


Iz policije pozivaju građane na pojačan oprez prilikom davanja svojih osobnih i financijskih podataka.


Navode kako ova vrsta prijevare započinje porukom s nepoznatog broja ili e-poštom koja naizgled dolazi od banke i obično sadrži poveznicu koja vodi na lažnu stranicu banke, gdje će tražiti da otkrijete svoje osobne i financijske podatke.


Kako prepoznati da se radi o lažnoj stranici banke?


Lažne stranice banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. Na takvim stranicama često će iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne vjerodajnice. Stvarne banke ne koriste takve prozore.


Što možete učiniti?


Nikada nemojte kliknuti na poveznice u porukama u kojima se tvrdi da vode do stranice vaše banke.


Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa „favorita“.


Koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora.


Ako vam treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka će vas na to upozoriti kada pristupite svom online računu.