Kradljivica

Na opatijskoj plaži Tomaševac 67-godišnjakinja pokrala 19-godišnjeg Austrijanca

Šarlota Brnčić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Iskoristila je nepažnju Austrijanca te mu otuđila odloženu naprtnjaču s raznim predmetima među kojima je bio i novčanik s novcima, dokumentima, bankovnim karticamaOpatijska policija provela je krim istraživanje i kazneno prijavila 67-godišnju Hrvaticu zbog sumnje u krađu.


Riječ je o krađi na plaži Tomaševac u Opatiji kojom je oštećen 19-godišnji austrijski državljanin. Krim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena prekjučer iskoristila nepažnju Austrijanca te mu otuđila odloženu naprtnjaču s raznim predmetima među kojima je bio i novčanik s novcima, dokumentima, bankovnim karticama….


Materijalna šteta se cijeni na oko 2.600 kuna. Tijekom istraživanja svi ukradeni predmeti su pronađeni i vraćeni vlasniku, a 67-godišnjakinja je kazneno prijavljena mjerodavnom državnom odvjetništvu.
Osim ove krađe, policija je u proteklih par dana evidentirala još dvije krađe na plažama Opatije gdje su, za sada, nepoznati počinitelji oštetili hrvatsku i američku državljanku otuđivši im torbe s mobitelima, novčanike s novcima i dokumentima te ostale predmete.


U istom razdoblju istovrsnim kaznenim djelom oštećeno je još sedam hrvatskih državljana kojima su na plažama u Crikvenici, Rijeci i Selcu otuđene odložene torbe i drugi predmeti. Ukupna materijalna šteta cijeni se najmanje 23.000 kuna.


Upozoravaju se građani da budu pažljivi na plažama te da ne ostavljaju svoje stvari bez nadzora kako ne bi postali žrtvama kradljivaca koji iskorištavaju odsutnost vlasnika.


Savjetuje se da:


  • na plažu ne nose vrijedne predmete i dragocjenosti, veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto/video opremu,
  • dokumente i novac ne držite zajedno,
  • ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove,
  • svoje stvari (torbe, novčanike, ključeve, mobitele, foto-aparate, video kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora – ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici,
  • ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari,
  • vrijedne predmete pohranite na sigurno mjesto (hotelski sef i sl.),
  • ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila, spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima,
    Ukoliko ste oštećeni krađom, pretražite bližu okolicu, možda pronađete neke od svojih stvari pa ih spremite u vrećicu ( korisni su za otkrivanje tragova) i pozovite policiju na broj 192!