Akcija

HGSS obustavio potragu za Marijanom Seifert: “Došli smo do slapova koji su vrlo opasni”

Portal Novi list

Majka dvoje djece nestala je u noći s utorka na srijedu kad se udaljila iz svog obiteljskog doma na zagrebačkoj Savici.Nakon što je prijavljen nestanak Marijane Seifert, bivše pobjednice Big Brothera 2011. godine, u potragu za nestalom ženom tijekom vikenda se uključio HGSS.


No, danas su za Story otkrili da obustavljaju potragu zbog nesigurnog terena.


“Došli smo do slapova”


“Pretražili smo sve što je bilo zanimljivo i što nije bilo opasno za naše ljude. Došli smo do slapova koji su vrlo opasni, no daljnju potragu nastavlja policija.
Ako bude bilo potrebe mi ćemo se ponovno angažirati” rekao je za Story. pročelnik Josip Granić.


Na terenu je jučer bilo 12 spašavatelja HGSS-a iz stanica Zagreb, Karlovac, Gospić i Bjelovar, od čega šest ronioca s dva čamca i jednim dronom.Ronioci su, uz područje oko Mosta, pregledali i šest teglenica na obali Save.


Brza i mutna rijeka


Jučerašnja potraga nije dala nikakve nove tragove niti informacije, a Granić dodaje i da je rijeka Sava teška za pretragu, s obzirom na to da je riječ o brzoj i mutnoj rijeci.


Glasnogovornica ureda načelnika Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti rekla je za Story da potraga traje intenzivno svim raspoloživim ljudskim i tehničkim resursima.Policija i ostale službe intenzivno tragaju za Marijanom već pet dana, a potraga je danas ušla u šesti, pišu 24 sata.


Nestala u noći


Majka dvoje djece nestala je u noći s utorka na srijedu kad se udaljila iz svog obiteljskog doma u Lastovskoj ulici na zagrebačkoj Savici.


Preko vikenda se u potragu uključio HGSS te su spasioci intenzivno pretraživali dijelove Save fokusirajući se na dio oko Mosta mladosti gdje je na sredini mosta slučajni prolaznik pronašao Marijaninu torbicu u kojoj se nalazio i njezin mobitel.Marijanu su njezini roditelji posljednji put vidjeli za Uskrs kad su ju posjetili u Zagrebu.


HGSS je ranije opisao svoju potragu za nestalom ženom:


Kako je počela akcija


“Pet ronioca HGSS Stanice Karlovac i brod sa dva spašavatelja HGSS Stanice Zagreb, 30. travnja detaljno su dronom snimili teren iz zraka kako bi odredili područje potrage.


Ronioci su provjerili dubinu, brzinu rijeke i vidljivost na području oko Mosta mladosti, kako bi se odredili parametri potrage za nedjelju.


Pretražen je lijevi dio ispod mosta i nizvodno te je zaključeno da su uvjeti za ronjenje loši zbog male vidljivosti i brzine rijeke.Zahtjevna potražna akcija započela je u 10 sati u nedjelju. Na temelju prethodno usuglašenog plana akcije, počinje potraga za nestalom ženom ispod Mosta mladosti.


Provjera terena od prethodnog dana rezultirala je priključivanjem još jednog tima spašavatelja na vodi sa čamcom koji je došao iz Karlovca i pojačanjem čamca Stanice Zagreb sa tri spašavatelja radi većeg broja ronioca na terenu i lošije vidljivosti.


Nesigurno za ronioce


Ukupno sedam ronioca iz Stanica Karlovac, Gospić i Zagreb prvo su pretražili područje koje je detektirano kao potencijalno mjesto zaglavljivanja unesrećene osobe.


Riječ je o sidrima i sajlama usidrenih teglenica te velikim korminilma na nekoliko brodova uz rijeku, gdje se skupljalo naplavljeno drveće. Dodatno su pretraženi i piloti mosta.Budući da je teren bio izrazito nesiguran za ronioce, HGSS-ovi spašavatelji čamcima su se sidrili, a ronioci su se spuštali po užadi koja su spašavatelji propuštali.


Potraga je završena u 13:30 sati bez pronalaska ženske osobe.


Prijedlog za dalje


Iz potražne akcije zaključeno je kako zbog brzine rijeke, čija je dubina na tom području između dva i pet metara, po ravnom dnu rijeke nije bilo mogućnosti da tijelo negdje zapne.


Predložena je pretraga samog slapa malim kajacima radi kamenih blokova s armaturom koja viri iznad površine rijeke, što bi moglo biti potencijalno mjesto zaglavljivanja, dok bi se nizvodno pretraga odradila čamcima uz obalu ako rijeka bude u padu.


Trenutna dubina rijeke je -237 m i vodostaj je u porastu.


Na terenu je ostvarena dobra suradnja s policijom koja je neprekidno, tijekom potražne akcije, osiguravala zonu pretrage”, objasnili su iz HGSS-a.