Manje oružja - manje tragedija

Dvije ručne bombe pronađene u šumi i pored kontejnera za otpad. Na gradilištu u Kukuljanovu minobacačka mina

Šarlota Brnčić

Foto Dejan Rakita/PIXSELL

Foto Dejan Rakita/PIXSELL

U Kukuljanovu je na gradilištu pronađena i tzv. minobacačka mina 50 mm, zaostala iz II svjetskog rataU sklopu akcije »Manje oružja-manje tragedija« proteklih dana građani su policiji dragovoljno predali oružje i streljivo. Tako je petero građana s područja Gorskog kotara, Opatije i Rijeke predalo jednu pušku M-48, dva pištolja s pripadajućim spremnicima te ukupno 375 komada različitog streljiva.


No, evidentirana su i tri pronalaska minsko eksplozivnih sredstava. U šumskom području Vinodolske općine građanin je pronašao odbačenu ručnu bombu M-52, a istu bombu je drugi građanin pronašao kod kontejnera za odlaganje otpada na području Rijeke.


U Kukuljanovu je na gradilištu pronađena i tzv. minobacačka mina 50 mm, zaostala iz II svjetskog rata. Preuzeli su ih djelatnici Protueksplozijskog odjela PU primorsko-goranske te će se zbrinuti prema pravilima struke.
Iz policija zahvaljuju svim savjesnim građanima te ujedno pozivaju one građane koji još uvijek čuvaju neregistrirano oružje i ostala minsko-eksplozivna sredstva da ih bez straha predaju policiji. Podsjećaju da je u okviru akcije moguće dragovoljno predati takva sredstva bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija.


Također pozivaju građane koji slučajno pronađu bilo kakvo eksplozivno sredstvo da ga ne diraju, već odmah pozovu policiju na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Nakon poziva na mjesto na kojem se opasno sredstvo nalazi doći će ovlašteni policijski službenici i ta sredstva sigurno preuzeti.


Posebno mole da se ta opasna sredstva ne ostavljaju na različitim mjestima u prirodi (šume, jezera, rijeke ili more) ili u parku, kao ni na odlagalištima otpada, zbog sigurnosti ostalih građana.


Detaljne informacija o dragovoljnoj predaji oružja i provedbi akcije »Manje oružja-manje tragedija« mogu se dobiti i pozivom na besplatni broj telefona 0800 88 92.