Kristijan Daka

Daki u Rijeci sude za poticanje na teško ubojstvo: “Pakira mi se cijeli slučaj”

Šarlota Brnčić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Optužen je da je delikte počinio s ciljem da se osveti čovjeku koji ga je vrlo teško ozlijedio u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godineGlavna rasprava koja se u riječkom Županijskom sudu vodila protiv 40-godišnjeg Kristijana Dake iz Bregi (Matulji), optuženom je da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije gotovo 14 godina, te dostavio oružje i eksploziv za »pakleni plan«, okončana je danas popodne optuženikovim iznošenjem obrane, kao i završnim govorima optužbe


Daka, po zanimanju konobar, tereti se za dva kaznena djela: poticanje na teško ubojstvo te nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Optužen je da je delikte počinio u razdoblju od ožujka do svibnja 2018. godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku koji ga je vrlo teško ozlijedio u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine.


Riječko Županijsko državno odvjetništvo ga optužuje da je od jednog muškarca, ne znajući da je on »pouzdanik« i u dosluhu s istražiteljima te da su u tijeku mjere tajnog praćenja, zatražio da mu dotični pronađe nekoga tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 14 godina.
Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo obavljeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu.


Na navode optužnice se već prethodno Daka izjasnio kako se ne smatra krivim, a to proizlazi i iz njegove obrane.


– Pouzdanik je običan lažov. Siguran sam da radi po nečijem naputku, ali ne znam po čijem. On je za sve ovo očito plaćen. On je ovdje dobro upućen u Rijeci. Meni se pakira cijeli slučaj. Pouzdanik ima i drugih prijatelja na ovom području kojima možda ja ne odgovaram.


To je moguće i zbog moje nacionalnosti, pa mi možda i zbog toga smještaju. U jednom razgovoru sam mu rekao da me više ne zove i da izbriše moj broj. Nakon toga je uslijedilo uhićenje. Smatram da pouzdanik na snimljenim razgovorima priča sa trećom osobom o oružju i o poslu u svezi s oružjem.


Stalno mi je nudio neke kombinacije. Doslovno mi je nudio kaznena djela. Međutim, ništa nije išlo dalje od razgovora, niti smo išta pokušavali, ustvrdio je u svojoj obrani Daka.


Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika, Darko Karlović, je u završnom govoru istaknuo kako niz provedenih dokaza ukazuje na to da je optuženikovo postupanje bilo usmjereno na poticanje druge osobe da počini kazneno djelo.


– Optuženi je od pouzdanika kodnog imena “Zoran” tražio da pronađe osobu koja bi lišila života nekog tko se prije više od deset godina sukobio s njime i nanio mu ozljede.


Nedvojbeno je utvrđeno da bi upravo sa Dakom prilikom snimanih razgovora se u više navrata spominjalo pronalaženje te osobe, cijena i mogućnost isplate ukoliko počini djelo. Evidentno je da motiv postoji i da je dokazano da bi upravo Daka bio počinitelj ovog kaznenog djela, naveo je, između ostalog, u završnim riječima Karlović.


Dakin branitelj, poznati riječki odvjetnik Milenko Škrlec, je u svojem završnom govoru istaknuo niz stvari zbog kojih smatra da bi presuda trebala biti oslobađajuća.


– Niti ijedno izvješće pouzdanika nije sukladno razgovorima. Nigdje se ne spominje da treba ubiti neku osobu, nitko ne spominje ime te osobe, njegovu adresu u Njemačkoj, ništa što bi se povezalo s time da Daka nagovara i potiče Zorana da potakne nekoga da ubije.


Spominje se da je dio snimljenih razgovora o cijenama za ubojstvo, no očito je da se radi o nekoj robi koja dolazi iz Bugarske, dok se u drugom razgovoru govori isključivo o preprodaji robe. Osuđujuća presuda se ne može temeljiti samo na iskazu pouzdanika.


Što se tiče terećenja da je neovlašteno nabavio i posjedovao eksplozivne tvari – dokaz… nema ga. Policija je od pouzdanika oduzela neke predmete koji su trebali biti dokaz. Bio sam jako mali kad sam na TV-u vidio kako se oduzeti predmeti spremaju i čuvaju kao dokazi, međutim, policija je dokaz zapalila, a prije toga fotografirala.


Da cirkus bude još veći dale su se vještačiti fotke navodnog eksploziva. Vještak je trebao dati mišljenje o nečemu što nije vidio, bio je riječit Škrlec u svojim završnim riječima te zatražio oslobađajuću presudu.


Vijeće kojim predsjeda sudac Domagoj Vučkov zakazalo je donošenje presude za idući tjedan, srijedu 14. travnja.