Optužen za prevaru

Američki glumac državne milijune spiskao na vilu i aute, traži azil u Hrvatskoj: “Progoni me Joe Biden”

Hina, Portal Novi list

Foto Zillow.com, Imdb.com

Foto Zillow.com, Imdb.com

Victor Cisternino (45), američki je glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji "Hitna služba", a hrvatska policija ga je uhitila na osnovi američke međunarodne tjeraliceDon Victor Cisternino našao se na tjeralici Interpola jer ga SAD traži zbog milijunske prijevare s dodjelom potpora za zaposlenike tvrtki pogođenih pandemijom, piše u srijedu Jutarnji list.


“Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa.


Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil.”

Rekao je to u svojoj obrani Don Victor Cisternino (45), američki glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji “Hitna služba”, kojega je hrvatska policija uhitila na osnovi američke međunarodne tjeralice kad je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.


Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje tvrtke MagnifiCo bavio konzultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, Ured državnog odvjetnika iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 milijuna američkih dolara državnoga zajma za potpore tvrtkama pogođene pandemijom koronavirusa.Cisternino je na osnovi krivotvorenih podataka ishodio zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova tvrtka ima 422 zaposlenika dok su zapravo imali samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.


No, njegova je porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi Cisterninovi djelatnici plaćali isti porez na dohodak – 3,356 dolara mjesečno.


Budući da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je iznimno sumnjivo da čak 400-tinjak djelatnik plaća identičan porez.Kasnije je utvrđeno i da su tri osobe s njegova lažnog popisa – mrtve.


Cisternino je državne milijune iskoristio za kupovinu vile na Floridi sa sedam spavaćih soba, vrijedne 3,5 milijuna dolara. Kupio je i više luksuznih automobila, uključujući Maserati, Mercedes-Benz i Lincoln Navigator, navodi američka savezna vlada.Raskošno zdanje s više od 1.100 kvadrata prostire se na gotovo pet hektara, a opremljeno je bazenom, kino dvoranom, kaminom na otvorenom, pubom, teniskim terenom, uredom, štalama za pet konja te četiri garaže.


Platio je i dug od 1.4 milijuna dolara svom rođaku, tvrde istražitelji.Cisternino je, kako se neslužbeno doznaje, na očitovanju o američkoj tjeralici rekao da se protivi izručenju u domovinu. To znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicijski postupak, donosi Jutarnji list.