Audio snimka

Objavljen zadnji poziv s ruske krstarice Moskva: “Pogođeni smo, pokušat ćemo spasiti posadu”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Na snimci se može čuti kako član posade kaže da je brod dva puta pogođen ispod vodene linije i da se sada naginje na bok.Ukrajinska vojska objavila je audio snimku za koju tvrde da je posljednja poruka s ruske krstarice Moskva, prije nego li je ponos crnomorske flote, ratni brod od 12.490 tona, potonuo, pogođen s dvije protubrodske rakete Neptun, ukrajinske proizvodnje.


Na snimci se čuje član posade Moskve koji u panici poziva u pomoć, prije nego što krstarica potone, prenosi Daily Mail.


Nagnuta na bok


Na snimci se može čuti kako član posade kaže da je brod dva puta pogođen ispod vodene linije i da se sada naginje na bok.

Podsjetimo, Rusija tvrdi da je brod potonuo u oluji nakon što je na krstarici izbio požar. Međutim, u trenutku potonuća na Crnom moru vladali su gotovo savršeni vremenski uvjeti.


Također analiza dostupnih fotografija i videozapisa prije potonuća jasno pokazuju da je izgorjela krstarica bila pogođena s dvije protubrodske rakete.


Dva Neptuna


Ukrajina je objavila da je Moskva pogođena s dvije rakete R-360 Neptun, jednom od najnovijih oružja u ukrajinskom arsenalu, koji je u operativnu uporabu ušao nakon početka ruske invazije.


Zapovjednik crnomorske flote, admiral Igor Osipov, ‘nije viđen živ’ od potonuća Moskve, a Kremlj poriče da je poginuo na brodu.To je najveći ruski ratni brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata i prvi brod ovakve veličine još od potonuća argetinske krstarice ARA General Belgrano tijekom Falklandskog rata 1982. godine.


“Ruski ratni brode, j*bi se”


Krstarica Moskva postala je zloglasna po snimku ukrajinskog vojnika koji prvog dana invazije ruskom ratnom brodu govori ‘j*bi se’.


Ovaj potez ukrajinskog vojnika ovjekovječen je i na poštanskoj marki, koju je Ukrajina predstavila dan prije nego li je izgorjela Moskva potonula.No, vratimo audiosnimci posljednje poruke s Moskve. Čini se da je upućena tegljaču koji je pokušavao pomoći pogođenom ratnom brodu.


Član posade tegljaču govori da Moskva leži na boku, s dvije rupe ispod vodene linije.


“Prekinuta je komunikacija s mostom”


“Prekinuta je komunikacija s mostom, tišina. Ide u stranu, naginje se. Nagib je 30 stupnjeva. Ide na stranu.


Nema načina da se pomakne. Pokušat ćemo spasiti posadu”, govori član posade Moskve.SAD je potvrdio ukrajinsku priču da su njihove rakete potopile Moskvu.


Američki dužnosnik ranije je rekao da su SAD dijelile obavještajne podatke o lokaciji ruske raketne krstarice, ali nisu znali da Ukrajina planira udariti na Moskvu i da nije bila uključena u odluku, navodi NBC.


No Pentagon je kasnije odbacio te tvrdnje rekavši da Ukrajina ima vlastite obavještajne podatke i načine praćenja ruskih brodova.


Gdje je Osipov?


Fotografije, vjerojatno snimljene sa spasilačkog broda ,pored pogođenog ruskog ratnog broda također pokazuju oštećenja lijevog boka Moskve zajedno s plamenom koji gori ispod palube i gustim oblakom crnog dima koji se diže u nebo.Ruski dužnosnici ovog tjedna također su inzistirali da je zapovjednik Osipov bio na svom ‘borbenom mjestu’, ali da ‘nije raspoložen’ da se suoči s javnošću nakon što je Ukrajina prvotno rekla da je priveden nakon potonuća Moskve.


No, 49-godišnjak je bio uočljivo odsutan s povorke na Dan pobjede na Crvenom trgu u ponedjeljak, na kojoj bi ga se inače očekivalo.


Priznali samo jedan smrtni slučaj


Rusija je do sada priznala samo jedan smrtni slučaj na Moskvi, a jasno je da je mnogo više članova posade poginulo.


Također je poznato da su mnogi ranjeni i da se liječe u bolnicama u nekoliko gradova.Otac nestalog – pretpostavlja se mrtvog – mornara na bojnom brodu rekao je nakon prošlotjednog sastanka s najvišim vodstvom: “Brojke mrtvih i ranjenih na krstarici Moskva razjasnit će Crnomorska flota i Ministarstvo obrane kada smatraju da je to svrsishodno”.


Ranije ih je optužio za zataškavanje sudbine posade, od kojih su oko dvije trećine, kako se vjeruje, ročnici.


Otac, Dmitrij Škrebets, rekao je: “Nadam se da će vojno tužiteljstvo i uprava FSB-a temeljito istražiti uzroke apsurdnog gubitka vodećeg broda Crnomorske flote… a rezultate objaviti ruskoj javnosti”.


Prema riječima litavskog ministra obrane, na brodu je bilo 485 članova posade, uključujući 66 časnika, a ukupno 54 člana posade spasio je turski brod.