Ljekoviti čaj od šipka

Spremi sad, uživaj cijelu zimu: Kako osušiti divlji šipak i pripremiti čaj?

Life

Foto: Photospin

Foto: Photospin

Divlji šipak je bogat vitaminima kao što su vitamin A, C i E, a time doprinosi jačanju imuniteta



Sa suhim plodovima divljeg šipka možete pripremiti ukusan čaj. Sušenje šipka za čaj je vrlo jednostavno i ne zahtijeva posebno znanje. Premda postoje različiti načini sušenja šipka, plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuši najbolje ga je upotrijebiti unutar godine dana.


Čaj od šipka posebno je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature. U tu svrhu često se koristi u kombinaciji s lipom na način da se 250 grama šipka i 200 grama lipe prelije jednom litrom zakuhane vode.


Plod divljeg šipka raste na grmu koji ima oštre bodlje i ovalne listove. Možete ga pronaći na sunčanim rubovima šuma, putevima po pašnjacima brdskog i nizinskog područja. Plodovi koji su vam potrebni za čaj su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje.




Za sušenje je najbolji tvrdi plod koji nije u potpunosti sazrio i omekšao. Idealno ih je ubirati u ranu jesen jer su tada slađi, a u to vrijeme ih je lakše i uočiti jer većina lišća otpadne. Obavezno nosite rukavice kako bi izbjegli ozljede od oštrih bodlji na grmu.


 


Cijeli tekst pročitajte na Krenizdravo.hr.