Manjak energije

Primjećujete nagli manjak energije? Pobijedite iznenadni umor ovim jednostavnim savjetima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Redovito fizičko kretanje, čak i lagano, ali svakodnevno, pomaže tijelu da podigne razinu energije.Svatko od nas je barem jednom doživio osjećaj iznenadnog umora koji se javlja gotovo odmah nakon ručka i osjetio želju za popodnevnim drijemanjem.


Pad energije u poslijepodnevnim satima može biti posljedica brojnih čimbenika, ali još uvijek je moguće pokušati im se suprotstaviti provodeći u praksi neke male savjete, počevši od izbora namirnica kojima ćete obogatiti ručak.


Pobijedite iznenadni umor prehranom i kretanjem


Konzumiranje ručka prekomjerno bogatog jednostavnim šećerima trenutačno može povećati našu razinu energije, ali nakon kraćeg vremena naglo opada. Stoga je bolje prijeći na obroke u kojima su na uravnoteženi način prisutni složeni ugljikohidrati, proteini i vitamini.
Moguće je, naprimjer, kombinirati cjelovite žitarice poput riže i mahunarki, kao što su slanutak ili grah, i sezonsko povrće.Redovito fizičko kretanje, čak i lagano, ali svakodnevno, pomaže tijelu da podigne razinu energije. Idealno bi rješenje bilo, primjerice na poslu, posvetiti dio pauze za ručak kratkoj šetnji u koju ćete uključiti i svoje kolege.


Oni koji sa sobom ponesu ručak od kuće mogli bi pokušati prošetati do najbližeg parka ili trga kako bi se zaustavili i konzumirali ga.


Foto: iStock

Foto: iStockDa bismo organizam ponovo napunili energijom, tijelo se mora odmarati najmanje 7 ili 8 sati u noći. Savršena ravnoteža postiže se spavanjem i buđenjem u isto vrijeme svakog dana u tjednu.


Ako tijekom dana stvarno osjećate umor, dobro je posvetiti 15 minuta kratkom trenutku regenerirajućeg odmora.


Jedno od mogućih rješenja je i slušanje glazbe koja omogućuje našem mozgu da se probudi u trenutku dok ju slušamo.


Ako nije moguće slušati glazbu dok radite, rješenje bi moglo biti uključivanje radija dok vozite da biste stigli na posao ili imati glazbeni uređaj i slušalice za vrijeme putovanja vlakom ili autobusom ili čak za vrijeme pauze za ručak.


Puno tekućine pomaže održavanju stabilne razine energije


Nalazite se ispred zaslona računala i kapci vam se neumoljivo počinju spuštati. Imamo rješenje i za to! Pokušajte nekoliko minuta posvetiti istezanju, naprimjer ustajući se na noge, podižući se na nožne prste i ispružiti ruke što je više moguće.


Ova će vježba ponovo pokrenuti cirkulaciju i pomoći vam da se osjećate budnijima. Savjet je i da više pijete. Održavanje stalne opskrbe vodom u našim tijelima pomoći će održavanju razine energije stabilnijom.


Uvijek morate imati na umu da pijete, posebno u najtoplijim danima, možda bočicu vode i čašu koju uvijek držite pri ruci. Također je dobro konzumirati hranu bogatu vodom, poput lubenice, dinje, grožđa i salate.


Foto: iStock

Foto: iStock


Smijanje je doista lijek – i protiv umora i protiv stresa.


Čak je i u najozbiljnijim situacijama dobro ne zaboraviti svoj smisao za humor i pokušati stvoriti situacije srdačnosti i simpatije čak i na poslu. Smijeh će pomoći svima da se vrate poslu s voljom.


Ne zaboravite i na energizirajuće mirise.


»Njuškanje« pravog mirisa može vam pomoći da se osjećate malo bolje u slučaju pada energije i naglog umora. Među najsnažnije mirise spadaju upravo agrumi.


Moguće je uliti nekoliko kapi esencijalnog ulja slatke naranče ili limuna u sredinu papirnate maramice kako biste udahnuli aromu.


Ako imate mogućnost, stavite par kapi ulja u aroma lampu da biste ugodno namirisali radnu ili kućnu atmosferu.


Foto: iStock

Foto: iStock


Recite »ne«


Trebate znati reći ne! Izgovoriti »da« bilo kojem prijedlogu, pogotovo ako vam je odbojan, povećat će vam razinu stresa i onemogućiti da slobodno vrijeme koje imate na raspolaganju posvetite sebi kako biste ponovo napunili baterije.


Regenerirajuće popodne koje ćete provesti odabirom omiljene aktivnosti može predstavljati samo dobar lijek protiv stresa i umora.
Koristan savjet je i da kavu pijete umjereno.


Prema stručnjacima, konzumiranje previše kave tjera tijelo da sve više i više podiže razinu tolerancije na kofein, što rezultira time da je moramo piti u još većim količinama kako bismo postigli željeni energizirajući učinak.


Prije nego što šalica kave ujutro ili za vrijeme ručka postane neučinkovita, najbolje je ograničiti se na njezino uzimanje samo u slučaju potrebe.


Također izbjegavajte piti kavu u kasnim večernjim satima kako biste se mogli bolje odmoriti.


Foto: Pixabay

Foto: Pixabay