Bol je reakcija živaca

Osjećate glavobolju u potiljku? Evo što znači i kako si pomoći!

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Glavobolja u stražnjem dijelu tenzijske je prirode i nastaje zbog napetosti koju uzrokuje kontrakcija vratnih mišićaKad je riječ o bolovima u vratu i potiljku, često se zna čuti da “boli mali mozak”, ali to je netočno jer mali mozak (kao ni veliki) nema receptore bola. U ovom slučaju, bol je reakcija živaca zbog mišićnih, živčanih i koštanih okolnosti.


Glavobolja u potiljku jedna je od najčešćih dijagnostičkih i terapijskih problema s kojima se liječnici suočavaju. Uzroci njezine pojave proučavaju se već desetljećima, a među najranijim nalazima objavljenim u časopisu Archives of Neurology & Psychiatry, čini se da su psihogeni uzročnici (npr. emocionalni stres) najučestaliji kod glavobolje u potiljku.


Najčešći uzroci glavobolje u potiljku su neprirodno držanje glave, stres i zategnuti vratni mišići. No, uzrok se može kriti i u disfunkciji vratnih kralježaka, nedostatku sna, naprezanju očiju i nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjima.
Bolovi u zatiljnom dijelu glave, iako mogu biti uporni i neugodni, nisu opasni. Bol se može suzbiti analgeticima, ali konstantno uzimanje lijekova protiv bolova, bez otkrivanja pravog uzroka, stvara ovisnost i u konačnici ne rješava problem. U nekim slučajevima daju se injekcije za blokadu živaca.


Ako se glavobolja u potiljku redovito pojavljuje, potrebno je obratiti se liječniku kako bi se utvrdile moguće promjene na kostima glave i vratnoj kralježnici.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr