Univerzalna namirnica

Kako soja utječe na zdravlje?

Life

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Soja je mahunarka koja potječe iz istočne Azije. Prvenstveno se koristi kao sirovina za proizvodnju ulja, ali sve je zastupljenija i u svakodnevnoj prehrani.Soja je vrlo važna namirnica u azijskoj kuhinji. Prosječni Azijat dnevno pojede 20-80 g soje i proizvoda od soje. Soja se odlikuje prisutnošću visokokvalitetnih proteina. Također, zbog prisutnosti fitoestrogena pripisuju joj se neki pozitivni učinci na zdravlje.


Soja se općenito smatra adekvatnom zamjenom za proteine životinjskoga podrijetla. Upravo zbog toga, ona je jedna od osnovnih namirnica u prehrani vegetarijanaca i vegana.


Ova univerzalna namirnica može se koristiti u raznim oblicima i uklopiti u mnoga jela. Suha zrna soje rijetko su dio svakodnevnih jela u zapadnim zemljama.
U jelima se češće koriste druge mahunarke, poput slanutka ili graha. Edamam su nezrele mahune soje. Zelene su boje i najčešće su u trgovinama prisutne u zamrznutom obliku, a pripremaju se poput običnih mahuna.


Sojino mlijeko proizvodi se namakanjem i usitnjavanjem zrna soje. To nije mlijeko u pravom smislu riječi jer ne sadrži niti jednu vrstu životinjskoga mlijeka.


Zbog toga se u hrvatskim trgovinama prodaje pod nazivom Napitak od soje. Tofu se proizvodi slično poput sira – koagulacijom proteina iz sojinog mlijeka i izdvajanjem zgrušanih proteina od tekućine, a može se jesti svjež, kuhan na pari, pirjan, pečen ili pržen.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr