Đumbir nema nuspojava

Bacili ste se na vježbanje? Otkrijte kako đumbir pomaže kod bolova u mišićima

Life

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Svakodnevno konzumiranje sirovog i termički obrađenog suhog đumbira može rezultirati umjerenim do velikim smanjenjem bolova u mišićima nakon ozljede mišića uzrokovane vježbanjemVećina sportaša obično koristi nesteroidne protuupalne lijekove u pokušaju da spriječe bol i upalu prije pojave boli. Međutim, trenutno nedostaje znanstvenih dokaza za ovaj pristup i sportaši trebaju biti svjesni potencijalnih rizika. A rizici koje sa sobom donose protuupalni lijekovi su gastrointestinalna bol (bol u želucu i crijevima) te krvarenje, oštećenje bubrega i oštećenje jetre.


Đumbir, za razliku od nesteroidnih protuupalnih lijekova, zapravo može poboljšati gastrointestinalnu funkciju. Na primjer, sportaši koji se bave sportovima koji zahtijevaju izdržljivost mogu patiti od mučnine pri kraju treninga, a đumbir je baš cijenjen zbog svojih svojstava protiv mučnine.


Da, ali djeluje li đumbir na bolove u mišićima? Postoje studije koje potvrđuju djelovanje đumbira protiv bolova. Ekstrakti đumbira, poput začinskog đumbira u prahu koji ćete dobiti u bilo kojoj trgovini mogu imati takav učinak, a otkriveno je da su ti ekstrakti klinički učinkovita sredstva za smanjenje boli te da će načiniti manje štete i imati manje nuspojava od lijekova.
To znači da đumbir barem nema nuspojava koje pokazuju neki protuupalni lijekovi. U nekima od studija đumbir je djelovao bolje nego u drugim studijama. To je objašnjeno time što je u nekim studijama korištena premala doza đumbira i još k tome na kraće vrijeme. Postoji jaka veza između doze i učinka. Najbolji rezultati, u smislu smanjenja boli, bili su s jedan i pol ili dva grama dnevno, što je puna žličica mljevenog đumbira, ali prilikom uzimanja bar 2 – 3 tjedna.


 


 


 


Cijeli tekst pročitajte na Krenizdravo.hr.