Mondo Bizzaro

U Sjevernoj Koreji zabranili nošenje kopija kožnih kaputa napravljenih po uzoru na onaj “velikog vođe”

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Ova moda kod sjevernokorejske komunističke elite koja si luksuz prave kože može priuštiti, poprimila je šire razmjere u posljednje dvije godine kad se Kim Jong-Un počeo pojavljivati u kožnom kaputu koji podsjeća na onaj kakav je nosio SS-ov časnik Her Flick u legendarnoj humorističkoj seriji „Allo, Allo“Da je Sjeverna Koreja najrigidnija politička diktatura ne kugli zemaljskoj ne treba posebno elaborirati, ali čini se da su zadnjih dana tamošnji vlastodršci nadmašili same sebe u totalitarnom zabranjivanju svega i svačega.


Naime, kako javlja Daily Mail danas, izgleda da u Sjevernoj Koreji postoji i modna policija, jer je narodu objavljena okružnica da je ubuduće zabranjeno nositi dugi kožni šinjel.


Ova moda kod sjevernokorejske komunističke elite koja si luksuz prave kože može priuštiti, poprimila je šire razmjere u posljednje dvije godine kad se „veliki vođa“ Kim Jong-Un počeo pojavljivati u kožnom kaputu koji podsjeća na onaj kakav je nosio SS-ov časnik Her Flick u legendarnoj humorističkoj seriji „Allo, Allo“.
S obzirom da su ulični trgovci zbog te mode počeli nuditi jeftine kopije od skaja, organi reda su angažirani da hapsi takve prijestupnike. Razlog, prema Daily Mailu, je što se lošim kopijama i lažnom kožom „pojeftinjuje“ u javnosti Kimova pojava i posredno tako potkopava njegov autoritet.


Inače, iako se Kim Jong-un školovao u Europi i što je poznato da voli zapadnjačke aktivnosti pune blještavila i ekstravagancije poput NBA lige i sve što ona nosi sa sobom, po preuzimanju vlasti nakon smrti njegova oca Kim Jong-ila prije deset godina, mladi se vođa u javnosti uvijek pokazivao u skromnom izdanju. Najčešće na sebi nosi tradicionalno odijelo kakvo je u tom dijelu svijeta i u tom političkom okruženju kulta ličnosti popularno. Dok kineske komunističke vođe u posljednje vrijeme prihvaćaju zapadnjačka odijela s kravatama, Kim se obično pojavljuje u outfitu kakvog je “patentirao” Mao Ce Tung prije 70 godina, u kombinaciji klasičnog odijela, vojne uniforme i radničkog kombinezona.


„Policija kaže da je nošenje odjeće dizajnirane da izgleda kao ona na Najvišem dostojanstvu nečist trend osporavanja autoriteta Najvišeg dostojanstva“ – prenosi Daily Mail riječi izvora iz Sjeverne Koreje izrečene na Radio Free Asia. Dakako, „Najviše dostojanstvo“ je uobičajeni počasni naziv za Kima.  U nastavku izjave navodi se da je Komunistička partija objavila da je nošenje kožnog šinjela u njenoj domeni  i samo po njenoj direktivi se može dobiti dozvola za tako nešto.


Ovo nije prva ovakva odredba s vrha o tome kako Korejci imaju za izgledati i što nositi na sebi. Sjevernokoreance s televizije i sa stranica novina s vremena na vrijeme upozoravaju da im roba treba biti skromna i uredna.


Tri godine nakon što je Kim Jong-un došao na vlast, partija je odaslala direktivu da svi studenti imaju skratiti kosu po uzoru na „velikog vođu“. U to vrijeme Kim je nosio frizuru koju se u ovim krajevima nazivalo „na lonac“, jer je bio gotovo obrijan sa strane s ravnim rubom oko cijele glave. Tri godine kasnije, uredba je ukinuta i Korejci sad mogu birati između 15 vrsta frizura odobrenih od vlasti. Nijedna od njih ne uključuje dužu kosu.