Britanski agent

U poljskom arhivu pronađeni zapisi o stvarnom Jamesu Bondu, jedna stvar je posebno zapanjujuća

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Malo je proputovao Poljskom, volio je žene, kao i njegov fiktivni imenjak, ali nema ni riječi o Martiniju", rekla je KrukPoljake je zatekla vijest da je britanski agent imena James Bond bio u tajnoj službi Njezinog Veličanstva u Poljskoj 1960-ih koju je na svojim društvenim mrežama objavio poljski Institut nacionalnog sjećanja (IPN).


Po arhivu poljskog instituta James Bond je došao u Poljsku 18. veljače 1964. i bio je zaposlen kao arhivist vojnom atašeu u britanskom veleposlanstvu. Ubrzo su ga zamijetili poljski protuobavještajni dužnosnici.


“Znamo da je bio u Poljskoj 1964. i 1965.”, rekla je direktorica IPN-a Marzena Kruk za Reuters.
“Malo je proputovao Poljskom, volio je žene, kao i njegov fiktivni imenjak, ali nema ni riječi o Martiniju”, rekla je Kruk.


Martini je fiktivnom liku najdraže piće, no, “imamo informaciju da je volio poljsko pivo”, kaže Kruk.


Bond je bio pod strogim nadzorom, posjetio je regije Bialystok i Olsztyn u sjeveroistočnoj Poljskoj kako bi pokušao “prodrijeti u vojne objekte” u sovjetskoj satelitskoj državi, navodi se u dokumentima.


Nije uspostavio kontakte s poljskim građanima. Svi Poljaci za koje bi se sumnjalo da su radili s agentima s druge strane Željezne zavjese snosili bi ozbiljne posljedice.


Britanski tajni agent 007 kojeg je stvorio autor Ian Fleming, pojavio se na filmskom platnu 1962. u filmu “Dr.No” sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi.


“Možda su se malo našalili s poljskim protuobavještajcima”, rekla je Kruk.